8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

27.07.2020 / 14:00 SHOW - U 76. godini

Preminuo japanski modni kreator Kansai Yamamoto

Preminuo japanski modni kreator Kansai Yamamoto
Foto: Vijesti.ba
Japanski modni kreator Kansai Yamamoto, poznat po svom avangardnom i živopisnom radu koji uključuje kitnjaste kostime za pokojnu rock ikonu Davida Bowieja, preminuo je od leukemije, saopćila je u ponedjeljak njegova kompanija. On je imao 76 godina.

Yamamotu se razvila leukemija u februaru i bio je odlučan da se oporavi i vrati svom poslu s obnovljenom energijom, saopćila je kompanija Kansai Yamamoto. Preminuo je prošlog utorka.

Rođen 1944. u Yokohami, u blizini Tokija, Yamamoto je debitirao 1971., postajući prvi japanski modni kreator koji je održao reviju u Londonu. Stekao je svjetsku slavu miješajući tradicionalnu japansku odjeću s jarkim bojama i snažnim dizajnom.

Yamamoto je dizajnirao kostime za Bowiejev alter ego Ziggy Stardust, i također je razvio prijateljstvo s ostalim vodećim umjetnicima, među kojima su Elton John i Stevie Wonder, saopćila je njegova kompanija.

On je davao doprinos kolekcijama u Tokiju, New Yorku i Parizu skoro dvije decenije do 1992. i bio je tvorac “Kansai Super Show” i “Nippon Genki Project.”

Yamamoto, koji je pokušao ostvariti inžinjersku karijeru prije nego što se okrenuo modi, također je demonstrirao talenat u dizajniranju mjesta javnog okupljanja i organiziranju društvenih dešavanja za samit G-8 u Toyaku u u sjevernom Japanu.

Također je dobio nagrade za dizajn unutrašnjosti i vanjštine voza Keisei Skyliner koji povezuje Tokio i međunarodni aerodrom Narita.

- 'Ljudska energija je neograničena' bio je njegov moto koji nikada nije napuštao, i on se hrabro nosio s izazovima bez obzira koliko teška bila situacija - navodi u saopćenju njegova kompanija, prenosi Associated Press.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo