16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

30.07.2020 / 12:05 Kultura - Autor Šerif Velić

U Kozarcu održana promocija knjige "Sačuvano od zaborava"

U Kozarcu održana promocija knjige "Sačuvano od zaborava"
Danas je u sali Mjesne zajednice Kozarac održana promocija knjige logoraša i borca Armije RBiH Šerifa Velića “Sačuvano od zaborava”.

Zbog epidemiološke situacije i propisanih mjera promociji je prisustvovalo  50 gostiju što ipak nije umanjilo značaj ovoga događaja koji se održao u prijatnoj i dosta emotivnoj atmosveri.

Predgovor za knjigu je napisao akademik Abdulah Sidran, koji je nažalost bio spriječen da dođe u Kozarac, baš kao i Satko Mujagić koji je dao veliki doprinos da ova knjiga svijedočenja ugleda svijetlo dana.

Od gostiju su bili dr.sc. Amir Ismić koji je napisao pogovor za knjigu i Murat Tahirović predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida koje je omogućilo i financiralo štampanje knjige

Moderator  je bio  Sudbin Musić a promociju je organizovalo Udruženje logoraša Kozarac.

“Rijetki su oni koji su najtežu epizodu svog života, zatočeništvo u koncentracionom logoru stavili na papir. A, još su rjeđi oni koji to rade u osmoj deceniji života, i to prvo postavljajući svoje priče na Facebook. A, pogotovo rijetki su oni koji još u toku rata nisu pristali da budu i ostanu žrtve, pa su se vratili u Bosnu i uzeli udio u oslobađanju velikih dijelova Bosanske Krajine 1995. godine. I upravo sve to je ovom knjigom spojeno u jedno, u čudesne Božje puteve preživjelog logoraša i borca, oslobodioca, danas sijedog starca toplih očiju, muslimana, i sada pisca.” (Bilješka o piscu Satko Mujagić, Varnamo, Švedska, 10. Juni 2020 godine.)


(Vijesti.ba)

Izdvajamo