8°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

04.08.2020 / 22:19 Obrazovanje - Izmjene Zakona

Studentski parlament UNSA od Vlade i Skupštine KS traži dodatni ispitni termin

Studentski parlament UNSA od Vlade i Skupštine KS traži dodatni ispitni termin
Foto: Arhiv

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo uputio je zahtjev za izmjenu i dopunu Zakona o visokom obrazovanju.

Ističu da je kroz izmjene Zakona potrebno studentima osigurati pet zahtjeva, a prvi je, dodatni ispitni termin u septembarskom ispitnom roku.

Također, studenti traže i ukidanje uslovnih predmeta za prelazak iz 2019/20. u 2020/21. akademsku godinu.

Traže prijenos u narednu godinu studija najviše 15 ECTS studijskih bodova ili najviše tri nepoložena predmeta bez obzira na vrednovanje.

I na kraju, traže produženje trajanja 2019/20. akademske godine za dvije sedmice.

Te zahtjeve studenti obrazlažu činjenicom da je u martu, tokom pandemije koronavirusa, došlo do obustave nastave a nastavni proces je nastavljen online putem, za predmete za koje je bilo moguće izvoditi nastavu na taj način.

- Međutim, zbog nepostojanja jedinstvene online platforme, kao ni online platformi na većini fakulteta, profesori i asistenti su bili primorani na improvizaciju, što je u konačnici rezultiralo niskim nivoom kvaliteta nastave na većini predmeta. Zbog navedenih razloga, studenti će se naći u poziciji da obnavljaju godine studija, jer su se našli u situaciji za koju ne snose apsolutno nikakvu krivicu - ističe se u saopćenju.

Stoga, ističu, Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo uputili su zahtjev da izmjene i dopune Zakon o visokom obrazovanju, a te izmjene bi bile privremenog karaktera, kako se ne bi stekao utisak da studenti žele dodatne pogodnosti i izvan vanrednih okolnosti.

Također, inicijativa za podršku zahtjevima studenata upućena je Senatu Univerziteta u Sarajevu, navodi se u saopćenju Studentskog parlamenta UNSA.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo