8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

06.08.2020 / 15:20 Regija - Iduće sedmice

Ljubljana potvrdila dolazak američkog državnog tajnika Pompea

Ljubljana potvrdila dolazak američkog državnog tajnika Pompea
Mike Pompeo / Vijesti.ba
Američki državni tajnik Mike Pompeo posjetit će iduće sedmice u sklopu svoje europske turneje i Sloveniju, a tom će prilikom Slovenija i SAD potpisati zajedničku izjavu o sigurnosnim uvjetima za uvođenje mobilne mreže 5G, potvrdilo je u četvrtak slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Izjavu će potpisati Pompeo i slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar, a cilj posjeta američkog državnog tajnika je prvenstveno "potvrditi i produbiti prijateljske, savezničke i partnerske odnose" dviju država, objavilo je slovensko ministarstvo u izjavi za javnost.

Isto tako, navodi se u priopćenju, posjet američkog državnog tajnika namijenjen je učvršćenju bilateralnog političkog dijaloga na visokoj razini, te jačanju suradnje na gospodarskom i drugim područjima.

Pompeo je u srijedu objavio da odlazi na europsku turneju tijekom koje će posjetiti Češku, Sloveniju, Austriju i Poljsku.

Prema slovenskoj agenciji STA, nacrt zajedničke izjava o sigurnosnom protokolu za uvođenje mreže 5G navodno predviđa sigurnosnu provjeru korporacija koje nude takvu tehnologiju, kako u pogledu transparentnost njihove vlasničke strukture, poštovanja intelektualnog vlasništva i transparentnosti korporativnog upravljanja, a iako se u njoj ne spominju Kina i Huawei očito je da se radi o interesu SAD-a da se isključi kineski tehnološki gigant kao konkurent pri uvođenju te tehnologije.

Slične je zajedničke izjave SAD već potpisao s Poljskom, Rumunjskom, Estonijom i Latvijom, a cilj je izjave među ostalim naglasiti važnost sigurnih digitalnih mreža na razini Europske unije i NATO saveza, navode slovenski mediji.

Procjenjuju da je Pompeov posjet iznimno značajan za Sloveniju u kojoj posjete američkih dužnosnika na tako visokoj razini nije bilo više od deset godina, ali i za slovensku koalicijsku vladu koju vodi Janez Janša koji je prijašnje vlade s dominacijom lijevih stranaka često optuživao da su zanemarile odnose s SAD-om i transatlantsko partnerstvo u okviru NATO saveza, te modernizaciju vojske i investicije u vojnu opremu, prenosi Hina.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo