8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

06.08.2020 / 16:40 Svijet - Vatikan

Papa na godišnjicu Hirošime poručio da je posjedovanje atomskog oružja nemoralno

Papa na godišnjicu Hirošime poručio da je posjedovanje atomskog oružja nemoralno
Foto: AFP / Vijesti.ba
Papa Franja je, povodom 75. godišnjice atomskog napada na Hirošimu, pozvao na mir i rekao da su upotreba i posjedovanje atomskog oružja nemoralni.

"Nikada nije bilo jasnije da bi, da bi mir mogao da procvjeta, svi ljudi morali da polože ratno oružje, a posebno najmoćnije i najdestruktivnije oružje - nuklearno oružje koje može osakatiti i uništiti cijele gradove, čitave države", rekao je papa u poruci organizatorima obilježavanja godišnjice.

Podsjetio je da se, tokom posjete Japanu 2019. godine, molio na spomeniku mira u Hirošimi i da se sastao sa preživjelima, prenosi Beta.

"Upotreba atomske energije u svrhe rata je nemoralna, baš kao što je i posjedovanje nuklearnog oružja nemoralno", dodao je papa.

U Japanu se u četvrtak obilježava 75 godina od američkog nuklearnog napada na Hirošimu, što je bio prvi takav napad u istoriji čovječanstva.

Komemoracija je održana uprkos pandemiji koronavirusa, ali su u Memorijalni park mira ove godine mogli da uđu samo preživjeli i njihove porodice.

SAD su 6. avgusta 1945. godine bacile atomsku bombu na Hirošimu, čime su ubrzale okončanje Drugog svjetskog rata. Do kraja te godine u eksploziji i od povreda i bolesti uzrokovanih radijacijom umrlo je oko 140.000 stanovnika tog grada.

U narednim godinama, sve do danas, mnogi preživeli su umirali od leukemije i drugih bolesti uzrokovanih radijacijom, ali niko sa sigurnošću ne može da kaže tačan broj žrtava bombardovanja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo