7°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

06.08.2020 / 21:51 Regija - Premijer Hrvatske

Plenković ide u Varivode, mjesto stradanja srpskih civila

Plenković ide u Varivode, mjesto stradanja srpskih civila
Foto: Hina - Vijesti.ba

Premijer Hrvatske Andrej Plenković odlučio je da u septembru prisustvuje obilježavanju godišnjice stradanja srpskih civila u Varivodama tokom posljednjeg rata, javlja RTL.

- Razmatramo i planiramo obići sve lokalitete gdje su učinjeni zločini naročito gdje su masovne grobnice - rekao je hrvatski ministar za boračka pitanja Tomo Medved.

U Varivodama je ubijeno devet srpskih civila, starijih osoba koje su imale između 60 i 85 godina, mada je akcija hrvatske vojske i policije "Oluja" završena mjesec i po dana ranije i ratnih djelovanja više nije bilo.


Medved bi krajem mjeseca trebao da ode na komemoraciju u Grubore gdje su pripadnici hrvatske specijalne policije 25. avgusta 1995. ubili šestoro starijih srpskih civila.

Ubistvo se desilo dvadeset dana poslije akcije hrvatskih vojno-policijskih snaga "Oluja" u kojoj je, prema podacima Dokumentaciono-informacinog centra "Veritas", iz svojih domova protjerano više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.



(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo