-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

09.08.2020 / 17:48 Kultura - Dvosmjerno partnerstvo

Nastavlja se saradnja Sarajevo Film Festivala i Doha Film Instituta

Nastavlja se saradnja Sarajevo Film Festivala i Doha Film Instituta
Foto: Vijesti.ba

Prikazivanjem selekcije filmova iz arapskog svijeta u programu ovogodišnjeg, 26. Sarajevo Film Festivala, nastavlja se suradnja Sarajevo Film Festivala s Doha Film Institutom. Ova saradnja traje već osam godina, u vidu dvosmjernog partnerstva.

Doha Film Institut (DFI) je nezavisna i neprofitna kulturna institucija osnovana 2010. Institut pomaže razvoju lokalne filmske zajednice unapređenjem stručnog znanja, njegovanjem ljubavi prema filmu i doprinosom razvoju samoodrživih kreativnih industrija u Kataru.

Aktivnosti Instituta uključuju finansiranje i produkciju lokalnih, regionalnih i međunarodnih filmova, obrazovnih programa, prikazivanje filmova, te organizaciju Ajyal Film Festivala i Qumre – inicijative koja ima za cilj pružiti mentorstvo i priliku za praktičan rad filmskim autorima iz Katara i cijelog svijeta.
 
Tri dobitnika Qumrinog granta sa svojim projektima također su podržani od CineLink Industry Days, programa Sarajevo Film Festivala: Soudade Kadaan ("Nezouh"), Noor Al-Nasr ("The Pearl") i Bassem Breche ("The Maiden's Pond").
 
Primarno usmjeren na kulturu, razvoj zajednice, obrazovanje i zabavu, Institut služi kao centar filmske industrije u Dohi, kao i regionalni i svjetski filmski centar za resurse. DFI je predan viziji Katara da se do 2030. ostvari kao ekonomija zasnovana na znanju.
 
Izabrani filmovi bit će predstavljeni u okviru programa Partner Presents 26. Sarajevo Film Festivala na online platformi ondemand.sff.ba.
 
SHORT CUTS TO QATAR
 
BRODOVI / SHIPS
Katar, 2018, 7 min.
Režija: Dhabya Al-Muhanna
U brodogradilištima u Dohi, uz buku cirkularnih pila i teške mašinerije, ulazimo u svijet izgradnje dhow brodova. Prateći nastanak ovih brodova, koji se većinom i dalje prave ručno, a njihovi metalni dijelovi bespoštedno se kuju od metala izvučenih direktno iz kovačkih peći, ovaj meditativni film bez dijaloga gledaoce uvodi u svijet preciznog inžinjerstva i zanatskih vještina potrebnih za izgradnju najslavnijeg katarskog plovila.
 
CRNI VEO / THE BLACK VEIL
Katar, 2018, 17 min.
Režija: A.J. Al Thani
Širom svijeta mnoge žene su potlačene i sanjaju o bijegu. CRNI VEO priča je o jednoj ženi koja rizikuje život da bi pronašla slobodu.
 
JADNI HRČAK / THE UNLUCKY HAMSTER
Katar, Indonezija, 2019, 6 min.
Režija: Abdulaziz Khashabi
Priča o hrčku koji u prodavnici kućnih ljubimaca nestrpljivo čeka da ga neko usvoji. Mnogi ljudi prolaze kraj njegovog kaveza prije nego što mu neko konačno priđe i odluči ga kupiti. Hrčak je veoma radostan, ali njegova sreća neće dugo trajati!
 
KRAJ PUTA / END OF THE ROAD
Katar, 2019, 15 min.
Režija: Ahmad Al-Sharif
Munir je pošteni taksista poznat po tome da drži do vlastitih principa i obećanja i da je uvijek spreman pomoći prijateljima u nevolji. Nakon dugog radnog dana Munir – koji je iznimno posvećen supruzi i djeci – žuri kući kako bi stigao na rođendansku proslavu svoje kćerke. Kada pored mračne ceste ugleda misterioznog muškarca, Munir je prisiljen na izbor između uloge dobrog Samarićanina i uloge dobrog oca, a odluka koju će donijeti zauvijek će mu promijeniti život.
 
LOMLJIVA / FRAGILE
Katar, 2019, 11 min.
Režija: Kholoud Al Ali
Priča o djevojci od keramike koja živi u malom neuglednom selu smještenom u dolini okruženoj visokim planinama. Jednog dana djevojka skuplja hrabrost za uspon na planinu, ali pada i lomi se u hiljadu komada. Izdiže se iz vlastitih krhotina i pretvara u vilu. Prelijeće planine i otkriva da je iza čeka jedan magični, živopisni svijet.
 
PAPIRNI ZMAJ / PAPER KITE
Katar, 2019, 7 min.
Režija: Nada Bedair
U svojoj strogoj katoličkoj školi Noor budna sanja o tome da napravi zmaja. Zbog manjka koncentracije na nastavi, sestra Caroline nakon škole šalje je u pritvor gdje Noor upoznaje novog učenika Zayna. Nakon što vidi njene nacrte za zmaja, Zayn nagovara Noor da ga zajedno naprave. Kada u sklopu svoje misije pravljenja zmaja provale u kabinet za likovno, da bi uzeli neophodne materijale, na sebe navlače bijes časnih sestara zaposlenih u školi.
 
SOCOTRE - NEVIDLJIVO OSTRVO / SOCOTRA - THE INVISIBLE ISLAND
Katar, 2019, 10 min.
Režija: Ching Siew Hua
Sumoran osvrt na ostrvo Socotra, smješteno na nekih 400 kilometara udaljenosti od obale Jemena. Indirektno pogođeno posljedicama rata u Jemenu, ostrvo je suočeno i sa razornom ekološkom krizom. Lokalnom stanovništvu uskraćene su brojne životne mogućnosti i žive u stanju stalne nesigurnosti.
 
VRAĆANJE SLAVE LIRI / REVIVE THE LIRA’S GLORY
Lebanon, Katar, 2019, 4 min.
Režija: Alessandra El Chantilbrahim
Sultani ima dvadeset dvije godine, na završnoj je godini studija arhitekture i iz hobija na novčanicama slika portrete omiljenih libanskih muzičara, filmskih, medijskih, sportskih i modnih zvijezda, i mnogih drugih. U trenutku kada se zemlja suočava s ekonomskom krizom, Sultani se nada da će njegovi portreti domaćoj valuti bar metaforički vratiti dio nekadašnje vrijednosti.
 
FEATURE FILMS
 
SIN / A SON
Tunis, Francuska, Lebanon, Katar, 2019, 96 min.
Režija: Mehdi M. Barsaoui
Tunis, ljeto 2011. Fares, Meriem i njihov desetogodišnji sin Aziz odlaze na odmor na jug zemlje koji završava tragično kada dječak slučajno bude ustrijeljen iz zasjede. Njegove povrede zauvijek će im promijeniti život: Azizu je potrebna transplantacija jetre, što će razotkriti jednu davno sakrivenu tajnu. Da li će Aziz i veza njegovih roditelja preživjeti?
 
1982.
Lebanon, Sjedinjene Američke Države, Norveška, Katar, 2019, 100 min.
Režija: Oualid Mouaness
Dok njegovi nastavnici – koji pripadaju suprotstavljenim političkim strujama – pokušavaju prikriti svoje strahove, jedanaestogodišnji Wissam posljednjeg dana škole u planinama, tokom izraelske invazije na Liban 1982, odlučuje priznati svojoj drugarici iz razreda Joanni da je zaljubljen u nju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo