7°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

10.08.2020 / 15:52 KORONAVIRUS - Covid-19

Raste zaraženost u Evropi, Italija strahuje da će biti "opkoljena"

Raste zaraženost u Evropi, Italija strahuje da će biti "opkoljena"
Foto: Arhiv
Italija, koja ostaje zatvorena za zemlje Balkana te traži obaveznu karantenu za sve koji dolaze iz Rumunjske i Bugarske, zabrinuta je da će biti "opkoljena" europskim susjedima, uključujući i Francusku, koje bilježe sve veći broj zaraženih novim koronavirusom.

"Francuska, Španjolska, Balkan: Italije je opkoljena zarazom", upozorava u ponedjeljak dnevni list Il Corriere della Sera koji je objavio infografiku o porastu slučajeva zaraze virisom SARS-CoV-2 posljednjih tjedana u europskim državama.

Po broju novozaraženih prednjači Španjolska, a slijede Rumunjska, Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Poljska.

Italija, daleko iza spomenutih zemalja, u nedjelju je zabilježila dva smrtna slučaja, najmanje od 21. veljača kada su umrli prvi pacijenti oboljeli od covida-19.

Broj novozaraženih, objavile su vlasti, nije tako dobar - 463 u 24 sata, ali je stanje pod kontrolom.

Talijani strahuju od novih žarišta, posebice od uvezenih slučajeva, poput 30 mladih Talijana iz Venecije koji su ljetovali u Hrvatskoj.

"Moramo biti spremni: tokom iduće dvije sedmice broj zaraženih će se po povratku iz inozemstva povećati", ocijenio je Rodolfo Punzi, direktor odjela za za zarazne bolesti u bolnici u Napulju.

Italija je uspostavila sanitetski kordon prema nekim zemljama i zatvorila svoje granice za putnike s Kosova, Srbije, Crne Gore, BiH, Sjeverne Makedonije i Moldavije. Za Bugare i Rumunje uvela je dvosedmičnu karantenu.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo