°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

10.08.2020 / 16:06 Svijet - Stravične posljedice

Liban: Broj poginulih porastao na 220, više od stotinu nestalih

Liban: Broj poginulih porastao na 220, više od stotinu nestalih
Foto: Vijesti.ba
Više od 200 ljudi poginulo je od razorne eksplozije u Bejrutu prošle sedmice, rekao je danas guverner libanske prijestonice Marwan Abboud.

Prema njegovim riječima, broj poginulih porastao je na 220, a 110 osoba se vodi kao nestalo.On je za lokalnu televizijsku stanicu "Aljadeed" rekao da se brojni strani ranici i kamiondžije vode kao nestali, što će identifikaciju dodatno otežati.

U Bejrutu se drugu noć zaredom održavaju protesti praćeni nasiljem, a policija se sukobila sa demonstrantima nezadovoljnim reagovanjem vlasti na katastrofu. Ostavka tri člana administracije nije umirila javnost. Za danas su najavljene nove demonstracije, dok će premijer Hassan Diab će predsjedavati sastankom Vlade.

CNN je objavio, na osnovu izjava dva izvora, kako će Vlada Libana podnijeti ostavku u ponedjeljak. Sedma članova Parlamenta je do sada također dalo ostavku.

Diab je ranije izjavio da je do eksplozije došlo zbog nebezbjedno uskladištenih 2.750 tona amonijum nitrata prije šest godina u skladištu luke.

Zvaničnici su iznijeli pretpostavku da je eksplozija pričinila više od tri milijarde štete i da bi kolektivni gubici Libana mogli dostići 15 milijardi dolara.

Međunarodni donatori obećali su 297 miliona dolara pomoći za Liban tokom virtuelnog samita kojim je juče predsjedavao francuski predsjednik Emmanuel Macron.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo