16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

12.08.2020 / 11:58 Politika - Izbori u decembru

U Sarajevu program, u Mostaru obećanje: NS i SDP potpisali sporazum

U Sarajevu program, u Mostaru obećanje: NS i SDP potpisali sporazum
Foto: Vijesti.ba
Sa SDP-om i NS-om u Mostaru će sarađivati i Hrvatska stranka, iako se ta stranka uopće nije prijavila za izbore u Mostaru,  te tako sasvim slučajno "ispustila" šansu da bude opozicija HNS-u.

Naša stranka i SDP BiH potpisale su danas da će zajednički nastupiti na izborima u Mostaru.

Mostarski sporazum nije, poput Sarajevskog, dokumentom predstavljen javnosti.

U njemu su, kaže Arman Zalihić iz SDP-a, sadržani svi programski ciljevi za šta će se ove dvije stranke boriti u Mostaru i na osnovu čega će tražiti povjerenje građana - a to su životni problemi svih Mostaraca.

- Sporazum predviđa i formiranje vijeća u kojem će biti po tri člana Naše stranke i SDP-a, koje će konsenzusom donositi odluke. To vijeće ima zadatak da do kraja mjeseca dogovori koaliciju, i ja sam optimista u tom pogledu. Nadam se i siguran sam da ćemo mi izaći zajedno na izbore u Mostaru - kaže Zalihić.

Naša stranka Mostar dijeli ovaj optimizam, iako su u toj stranci, kaže predsjednik GO Tarik Tanović svjesni ideoloških razlika sa SDP-om.

- Pozivamo sve građane da učestvuju u ovom demokratskom događaju koji će se desiti u Mostaru - kazao je Tanović.

Lider Naše stranke Predrag Kojović ističe da će timovi stranaka u narednom periodu krenuti u izradu detaljnog programa.

- Mi nećemo da građani glasaju za ljude ili za stranke, hoćemo da glasaju za vrlo precizan i jasan program s rokovima - kaže Kojović. 

Ideološka stvar koja je zbližila dvije stranke je, kako je naveo, da ne vjeruju u Mostar kakav je bio do sada i Mostar kakav je oktroisan izmjenama izbornog zakona koje su sada nametnute.

- Mi vjerujemo u Mostar koji je jedan grad, u kome žive različite etničke grupe, kao što su uvijek živjele, ali jedan grad u kome su građani prije svega građani, a tek onda ono što su po etničkoj pripadnosti. Veliki je dan za Mostar. Pozvao bih građane Mostara da razmisle ko su ljudi zbog kojih nisu imali izbore 12 godina - dodao je Kojović.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić naglašava da je dokument koji je danas potpisan rezultat rada stranačkih gradskih organizacija.

- Bh. blok se želi takmičiti na izborima u cijelom Mostaru. Mi nemamo nikakav interes da pravimo kampanje i da idemo na izbore kako bi imali pod kontrolom jedan dio Mostara. Ova priča otvorena je i za sve one koji prihvataju ove principe, osim za one koji su vlast već više od dvije decenije u Mostaru i koji su Mostar i HNK doveli na nivo na kojem se nalaze danas - dodao je Nikšić.

Nikšić tvrdi da ne radi za HDZ

Odgovorio je i na navode da koalicijom s Našom strankom, SDP BiH zapravo pomaže HDZ-u.

- Kad smo 2018. godine govorili da trebamo imati tri kandidata za člana Predsjedništva kao ljevica, rečeno je prvo da pomažem Dodiku, pa onda kad smo kandidovali Denisa Bećirovića, da pomažemo Draganu Čoviću. Dodik je svakako izabran, Denisa su pokrali, pa je izabran Šefik Džaferović. Mi ne pristajemo na politiku SDA dovođenja pred svršen čin. Oni izaberu kadrove, naprave katastrofalan sporazum i ako ne pristajete na taj sporazum, vi ste protiv Mostara i protiv izbora. Mi imamo svoj put, on je vrlo jasan i precizan - zaključio je Nikšić.

Interesantno je i to da će sa SDP-om i NS-om sarađivati i Hrvatska stranka, na čelu s predsjednikom Božom Skopljakovićem, iako se ta stranka uopće nije prijavila za izbore u Mostaru,  te tako sasvim slučajno "ispustila" šansu da bude opozicija HNS-u.

- Sigurno će biti i drugih kojima je otvorena ova priča, uz samo jednu ogradu - jedinstven Mostar, Mostar u kome će se sve Mostarke i svi Mostarci osjećati svoji na svome, ravnopravni u cijelom gradu - rekao je Nikšić.





(Vijesti.ba)

Izdvajamo