4°C
Mostar 10°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

12.08.2020 / 16:17 Politika - Predsjednik CIK-a

Bakalar: Sve prepreke koje je CIK imao prevaziđene

Bakalar: Sve prepreke koje je CIK imao prevaziđene
Željko Bakalar / Vijesti.ba
Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Željko Bakalar izjavio je danas da izborne aktivnosti idu predviđenim tokom i da su sve prepreke koje je CIK imao više-manje prevaziđene.

Bakalar nije želio da komentariše meritum zaključka Kancelarije za razmatranje kojim je odbačena žalba grupe ponuđača na odluku CIK-a o izboru najpovoljnije firme koja će štampati glasačke listiće za lokalne izbore.

"Za CIK BiH, kao instituciju koja provodi izbore, važno je da potpiše ugovor sa odabranim ponuđačem da se krene u sam proces štampanja, odnosno proces javne nabavke glasačkog materijala kako ne bi bili ugroženi svi naši rokovi propisani planom provođenja izbornih radnji za lokalne izbore", rekao je Bakalar.

On kaže je CIK "od početka išao na to da izbori budu održani", ali da su radi budžeta institucija BiH za ovu godinu morali da budu pomjereni sa 4. oktobra na 15. novembar, te da je taj datum potvrđen odlukama Ustavnog i Suda BiH.

"Izborne aktivnosti idu svojim predviđenim tokom. Nadamo se da epidemija virusa korona neće ugroziti izborni proces i sve planirane aktivnosti CIK-a, iako smo u svom radu imali mnogo prepreka. Čini mi se da su te prepreke više- manje sve prevaziđene", rekao je Bakalar.

On je naveo da će biti riješen i problem skladištenja glasačkog materijala, te da je CIK danas donio i odluku kako bi se izabrao najbolji ponuđač za uništavanje neželjene izborne građe koju više ne treba čuvati.

"Prema rokovima o čuvanju izborne građe, mi smo to trebali da učinimo puno ranije. Te su stvari prolongirane zbog neke prepiske sa Tužilaštvom", rekao je Bakalar i dodao da se nada da će i te razmirice i nejasnoće biti prevaziđene.

On kaže da se neće još krenuti sa uništavanjem glasačkog materijala, ali da postoji obaveza da se isprazni skladište i uništi ono što je višak.

Kancelarija za razmatranje žalbi odbacila je danas žalbu grupe ponuđača "Atlantik" iz Banjaluke, te kompanija "Igepa bh", "Amos grap" i "Farma prom" iz Sarajeva na odluku CIK o izboru najpovoljnije firme koja će štampati glasačke listiće za lokalne izbore, jer nije podnesena od ovlaštene osobe.

Grupaciju je zastupao advokat Ostoja Kremenović iz Banjaluke.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo