1°C
Mostar 7°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

13.08.2020 / 16:33 Muzika i Film - "Srce Sarajeva"

RCC pokrovitelj nagrade Sarajevo Film Festivala

RCC pokrovitelj nagrade Sarajevo Film Festivala
Foto: Vijesti.ba

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) četvrti put je pokrovitelj nagrade "Srce Sarajeva" za najbolji studentski film na 26. Sarajevo Film Festivalu (SFF), koji se ove godine u potpunosti od 14. do 21. augusta održava online zbog pandemije koronavirusa.

Generalna sekretarka RCC-a Majlinda Bregu ističe da je najintenzivniji angažman RCC-a na pitanjima mladih možda počeo sa Sarajevo Film Festivalom prije četiri godine, kada su odlučili da budu pokrovitelji nagrade "Srce Sarajeva" za najbolji studentski film.

- Sada sa zadovoljstvom mogu reći da su se naše aktivnosti na pitanjima mladih temeljito proširile. Počeli smo tako što smo zaposlili 14 mladih ljudi u RCC samo u 2020. godini i s ponosom mogu reći da oni danas čine preko 20 posto ukupnog broja zaposlenih u RCC-u. Ranije ove godine smo pokrenuli naš projekat 'Omladinska laboratorija' koji finansira EU, kako bismo mladima iz naše regije pružili prilike da učestvuju u donošenju odluka. Prije samo mjesec dana smo organizirali prvi Balkaton u historiji, s ciljem poticanja inovativnih ideja, promoviranja digitalnih rješenja i pomaganja našoj regiji da se oporavi od naleta pandemije zbog koje svi i dalje trpimo. I to nije sve. Imamo još mnogo aktivnosti vezanih za mlade, uključujući djevojke u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici (STEM), a Balkaton namjeravamo pretvoriti u godišnju tradiciju. Mladi imaju toliko toga za ponuditi i rado im pružamo mogućnosti i poticaje da nam pokažu šta znaju. Vrijeme je za mlade - rekla je Bregu.

Uz pokroviteljstvo najboljeg studentskog filma, generalna sekretarka RCC-a će ove godine biti moderatorica panel diskusije studenata filmotvoraca i učesnika programa "Talents Sarajevo". Ovaj panel, koji će se održati online u nedjelju, 16. augusta fokusirat će se na bivše učesnike programa Talents koji se vraćaju na Sarajevo Film Festival sa novim projektima. Gostujući panelisti su direktorica iz Rumunije Ruxandra Ghitescu i direktor iz Azerbejdžana Ru Hasanov.

Pružajući podršku studentskom takmičarskom programu koji je pokrenut 2017. godine, RCC je tu od samog početka i neprestano osnažuje regionalnu saradnju u oblasti kreativnosti i umjetnosti mladih, promovirajući rad mladih i talentiranih budućih filmskih stručnjaka na početku karijere.

Program je fokusiran na igrane, dokumentarne i animirane filmove do 60 minuta koji su nastali u okviru nastavnog procesa regionalnih filmskih škola, fakulteta ili akademija.

Pobjednik Takmičarskog programa – studentski film će biti proglašen 20. augusta 2020. godine.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo