-2°C
Mostar 3°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

14.08.2020 / 15:09 Regija - Bijela kuća

Hoti i Vučić potvrdili dolazak u Washington 2. septembra

Hoti i Vučić potvrdili dolazak u Washington 2. septembra
Aleksandar Vučić / Vijesti.ba
Richard Grenell, izvjestilac američkog predsjednika za dijalog Kosova i Srbije, najavio je u petak, 14. augusta, novi sastanak predstavnika Kosova i Srbije.

"Sretni smo da najavimo da će se lideri Kosova i Srbije sastati u Bijeloj kući na pregovorima 2. septembra", napisao je Grenell na Twitteru.

Viši zvaničnik u američkoj administraciji kazao je za Radio Slobodna Evropa da će uz Grenella, domaćin sastanka biti savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien te da Sjedinjene Države vjeruju da je napredak u ekonomskim pitanjima ključ za pomak u mirovnom procesu.

Vučić: Učestvovaćemo u razgovorima

„Srbija nije u poziciji, ali ne bi bilo ni dobro da odbija razgovore. U razgovorima ćemo da učestvujemo, a teme, koliko sam razgovarao sa Grenellom jesu ekonomske teme, ono o čemu smo i do sada razgovarali. To je važno za nas i to su dobre teme“, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući najavu sastanka u Washingtonu 2. septembra.

Vučić je za TV Pink rekao i da ne zna zašto je Grenell upotrebio termin pregovori umjesto razgovori i da je to pitanje za njega, navevši da je stav Srbije da se razgovara sa drugom stranom, a ne državom mada i Sjedinjene Američke Države, brisleska administracija i najveći dio država Evropske unije vide Srbiju i Kosovo kao dvije nezavisne države.

Hoti potvrdio učešće Kosova

Premijer Kosova, Avdulah Hoti, saopštio je na Facebooku 14. augusta da su SAD uvijek bile odlučujuće u procesu izgradnje države Kosova.

"Drugog septembra sastaćemo se u Bijeloj kući i sa srpskom stranom razgovarati kao dvije nezavisne zemlje o velikim projektima ekonomske saradnje koji će promijeniti ekonomsku perspektivu Kosova i regiona. Kosovo je blagoslovljeno prijateljima koje ima", naveo je Hoti u svojoj objavi.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo