8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

14.08.2020 / 19:21 Svijet - Predsjednik Rusije

Putin zatražio sastanak UN-a o iranskom pitanju: Situacija se pogoršava

Putin zatražio sastanak UN-a o iranskom pitanju: Situacija se pogoršava
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Ruski  predsjednik Vladimir Putin pozvao je danas na organiziranje sastanka na vrhu pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Irana na kojemu će se razgovarati o iranskom pitanju, a francuski predsjednik odmah se oglasio i rekao da je spreman sudjelovati na takvom sastanku.

Informacija dolazi u času kada se u Vijeću sigurnosti vodi oštra rasprava o američkoj rezoluciji o produljenju međunarodnog embarga na prodaju oružja Teheranu koji je na snazi do 18. listopada.

"Rasprava o iranskom pitanju u UN-ovu Vijeću sigurnosti postaje sve napetija. Situacija se pogoršava", ocijenio je Putin u priopćenju, prenosi Kremlj, osudivši "neutemeljene optužbe protiv Irana".

Kritizirao je "nacrte rezolucije kojima se žele uništiti prethodne jednoglasne odluke Vijeća sigurnosti".

Rusija u tom smislu predlaže da se "što prije organizira virtualni sastanak" predsjednika država i vlada stalnih članica Vijeća (Rusija, Sjedinjene Države, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kina) te njemačkih i iranskih čelnika.

U tom formatu, poznatom kao 5+1, vodili su se pregovori s Iranom i potpisan je ugovor o iranskom nuklearnom programu iz kojeg se Washington poslije povukao.

"Namjera je utvrditi mjere kako bi se spriječio sukob i pogoršanje situacije u UN-ovu Vijeću sigurnosti", rekao je ruski predsjednik.

"Pitanje ne trpi odgodu", istaknuo je Putin upozorivši na "porast napetosti" i na "visok rizik stvarnog sukoba" u suprotnom slučaju.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron spreman je sudjelovati u virtualnom sastanku koji je predložio Putin, priopćila je Elizejska palača.

"Mi u načelu potvrđujemo mogućnost sudjelovanja", navodi se u priopćenju.

Embargo na prodaju oružja Teheranu istječe 18. listopada po odredbama rezolucije kojom je odobren međunarodni ugovor o iranskom nuklearnom programu koji su u srpnju 2015. potpisali Iran i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a plus Njemačka.

Washington, koji se u svibnju 2018. jednostrano povukao iz tog ugovora i uveo Iranu oštre sankcije, želi produljiti embargo na prodaju konvencionalnog oružja Teheranu.

Kina i Rusija, koje imaju pravo veta u Vijeću sigurnosti, protive se produljenju embarga.


(Vijesti.ba / Hina)

Diplomati u New Yorku rekli su prošlog tjedna da očekuju da će Vijeće glatko odbiti američku rezoluciju, što bi moglo potaknuti dugotrajni spor koji će ostaviti posljedice na ugovor o iranskom nuklearnom programu.

Izdvajamo