14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

14.08.2020 / 23:07 Svijet - Pokušaj destabilizacije zemlje

U Bjelorusiji uhapšena 32 ruska plaćenika

U Bjelorusiji uhapšena 32 ruska plaćenika
Foto: EPA -Vijesti.ba

Rusija je u petak izvijestila da se na njezin teritorij vraćaju 32 borca koja su u julu bila uhapšena u Bjelorusiji, gdje su optuženi da su kao plaćenici htjeli destabilizirati tu zemlju uoči predsjedničkih izbora kojih se rezultati osporavaju.

"Trideset dva ruska građanina uhapšena u Bjelorusiji prešla su granicu i sada su u Rusiji", rekao je ruski glavni državni odvjetnik u priopćenju, sukladno zahtjevu koji je Minsk uputio početkom avgusta.

Taj je izvor rekao da je jedan uhapšeni, koji ima i bjelorusko državljanstvo, ostao u toj zemlji.

Dana 29. jula 33 Rusa uhapšena su u Bjelorusiji i predstavljena kao "borci" paravojne skupine Wagner koju smatraju bliskom Kremlju.

Minsk ih je optužio da zajedno s bjeloruskom oporbom planiraju "terorističke napade" prije predsjedničkih izbora 9. avgusta, što su Moskva i oporba demantovale.
Hapšenja su se dogodila usred mobilizacije za glavnu protukandidatkinju predsjednika Lukašenka, oporbenu čelnicu Svetlanu Tihanovsku, koja se sklonila u Litvu.

Moskva i Minsk, istorijski saveznici, u zategnutim su odnosima od kraja 2019. kada je bjeloruski predsjednik optužio Rusiju da želi svesti njegovu zemlju na status vazala i umiješati se u izbore 9. avgusta u korist njegovih političkih protivnika.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ipak je u nedjelju čestitao Aleksandru Lukašenku na ponovnom izboru unatoč optužbama za masovne prijevare i velikim protestima koji su nasilno ugušeni.



(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo