-2°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

15.08.2020 / 20:50 KORONAVIRUS - Koronavirus

Slovenija razmišlja o karanteni za mlade po povratku iz Hrvatske

Slovenija razmišlja o karanteni za mlade po povratku iz Hrvatske

Slovenija razmišlja o uvođenju karantene za mlade koji se vraćaju s ljetovanja u Hrvatskoj i najrizičnija su skupina za širenje koronavirusa, rekao je u subotu ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

Epidemiolozi bi vladi mogli predložiti više opcija, uključujući karantenu za državljane od 15 do 35 godina koji unatoč upozorenjima odlaze u noćne klubove i slična mjesta na hrvatskom Jadranu, ne uvažavajući epidemiološke mjere i fizičku distancu, izjavio je Hojs javnoj televiziji.

Ako se velik unos zaraženih koronavirusom slovenskih državljana koji su ljetovali u Hrvatskoj nastavi i nakon ovoga vikenda, vlada bi o zaoštravanju mjera za ulaske putnika iz Hrvatske mogla odlučivati u utorak ili srijedu, najavio je ministar.

O "selektivnom" pooštravanju mjera govorio je i vladin glasnogovornik za covid-19 Jelko Kacin, misleći na mlade koje je zadnjih dana vrlo često spominjao kao one koji svojim neopreznim ponašanjem ugrožavaju druge.

Prema podacima zdravstvenih službi, od početka juna do 12. avgusta iz Hrvatske je u Sloveniju uneseno 70 slučajeva zaraze, no zadnjih dana ti slučajevi naglo rastu.


Samo su u četvrtak potvrđena 22 "uvozna" slučaja, a među njima je 20 reklo da su bili na Zrću, na Pagu, poznatoj party destinaciji za mlade turiste.

Slovenski mediji objavljuju izračune po kojima bi Hrvatska uz sadašnji tempo infekcije tek za desetak dana mogla doseći incidenciju od 40 zaraženih na 10.000 stanovnika u 14 dana, što je osnovni kriterij za uvrštavanje neke regije ili države na "crvenu" listu.



(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo