-6°C
Mostar 0°C
Tuzla -3°C
Banja Luka -1°C
Bihać -3°C
Powered by Dark Sky

02.09.2020 / 22:03 Auto - Luksuzna tehnologija

Mercedes-Benc predstavio novu limuzinu S-klase

Mercedes-Benc predstavio novu limuzinu S-klase
Foto: AP - Vijesti.ba

Kompanija "Daimler AG" je predstavila novu verziju svoje luksuzne limuzine "Mercedes-Benz S-Class".

To je najvažniji model te kompanije i model za koji se nada da će stvoriti veliku dobit kako bi pomogao tom proizvođaču automobila sa sjedištem u Štutgartu da savlada recesiju zbog pandemije i strukturne promjene u auto industriji.

Izvršni direktor "Daimlera" Ola Kalenius nazvao je dugačku, elegantnu "S-Class" "srcem marke" tokom video prezentacije kada je predstavio visoko personalizovanu luksuznu tehnologiju tog automobila.

Kompanija će se i dalje oslanjati na dobit od svojih luksuznih vozila s mootorima s unutrašnjim sagorijevanjem poput "S-Class" i SUV-ova da bi finansirala ulaganje u novu tehnologiju s niskim emisijama izduvnih gasova.

Ferdinand Dudenhefer, direktor Centra za automobilska istraživanja u Duisburgu, nazvao je "S-Class" "veoma važnim" za "Daimler" i njegovu luksuznu diviziju "Mercedes-Benz" jer sa samo tri posto učlešća u prodaji svih vozila te kompanije, donosi joj 15-20 posto operativne zarade.

Direktor "Daimlera", Kalenius, sprovodi akciju smanjenja troškova kako bi sačuvao novac tokom recesije i da bi našao novac za skupe investicije u električne i digitalne tehnologije koje transformišu automobilsku industriju pod pritiskom vlasti i konkurenata iz tehnološkog sektora.

Posebno proizvođači automobila u Evropi moraju da prodaju znatno više električnih vozila kako bi ispunili stroga ograničenja emisije ugljen-dioksida od početka sledeće godine. Ugljen-dioksid je glavni gas koji naučnici krive za klimatske promene. Ograničenja su deo napora Evropske unije da se pridržava Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015. godine.

Nova verzija "S-Class" se ne razlikuje mnogo od prethodne, osim novih horizontalnih zadnjih svjetla. Ima glasovnog pomoćnika na svim sjedištima, od kojeg putnici mogu da traže grijanje sjedišta i masažu leđa ili puštanje muzike.

Vozač može da sa ekrana osjetljivog na dodir na kontrolnoj tabli prebaci neki program djeci pozadi.

Vrhunski udobna, sjedišta se dovode u željeni položaj pomoću 18 elektro-motora, vođenih digitalnim mozgom automobila koji pamti lične položaje ogledala i sjedišta.

Kupci u Kini, ključnom tržištu za to vozilo, prvi će dobiti mogućnost i da naruče večeru putem glasovnog asistenta automobila dok se voze kući.

Pri skretanju se mogu zaokrenuti i zadnji točkovi do 10 stepeni, omogućavajući mali radijus okretanja uprkos veličini tog vozila.

"S-Class" dolazi i u hibridnoj verziji koja kombinuje električni pogon i pogon motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, sa poboljšanim potpuno električnim dometom od 100 kilometara prije no što se motor sa unutrašnjim sagorijevanjem pokrene da bi dopunio baterije električnog.

Verzijama samo s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem i hibridnim modelima sljedeće godine će se pridružiti "EQS" - potpuno električni model u porodici "S-Class".

Saopštenje kompanije ne sadrži cijenu, dok sadašnji model u SAD košta više od 94.500 dolara (80.000 eura).(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo