14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

13.09.2020 / 15:19 BiH - Prenosimo

Dodik i Čović žele preuzeti Sud BiH, CIK i OSA-u

Dodik i Čović žele preuzeti Sud BiH, CIK i OSA-u

Već danima traju napadi Milorada Dodika na Sud Bosne i Hercegovine i njegovog predsjednika Ranka Debevca te na Obavještajno-sigurosnu agenciju OSA-u.

Kada se pogleda raspored igrača na terenu, nemoguće se oteti zaključku da napad na ove dvije institucije države BiH, pored Dodika, provode isti oni koji su, opet zajedno s Dodikom, napadali Centralnu izbornu komisiju i osporavali njen legitimitet samo zbog toga što su Dodik i Čović izgubili kontrolu nad tom institucijom.

Isti slučaj je i sa Sudom Bosne i Hercegovine, koji je posljednja karika u pravosudnom lancu BiH, a koju ne kontroliraju kadrovi Milorada Dodika i Dragana Čovića, kao i s Obavještano-sigurnosnom agencijom BiH.

U Sarajevu je formirana svojevrsna koalicija za rušenje posljednjih stubova države: nezavisnog CIK-a, OSA-e i Suda BiH. Ukoliko se desi da ova tri stuba padnu i ukoliko ih se dokopaju Dodik i Čović, uz pomoć zavjereničkih struktura iz Sarajeva, bit će to teška pozicija za državu Bosnu i Hercegovinu.

Jasno je da spomenuta koalicija stalnim demoniziranjem probosanskih snaga pokušava pod kontrolu neprijatelja države staviti Sud BiH, OSA-u i CIK. Pad Suda BiH u zavjerničke ruke, faktički znači i gubitak Centralne izborne komisije, jer na Sudu Bosne i Hercegovine do sada nisu prolazile neutemeljene žalbe o legitimitetu i legalitetu izbora članova CiK-a.

Zamislite dokle nisko idu njihovi napadi: Dodik (koji ima srpski pasoš), Čović i Tadić ( sa hrvatskim) zamjeraju Ranku Debevecu, predsjedniku Suda BiH što i on ima dvojno državljanstvo – pasoš Španije. Treba biti đon-obraz pa zamjerati drugome ono što si i ti sam uradio. Kakav su to moralni autoritet Tadićka, Čović i Dodik da nekome “popuju” o nepoštenju, a oni sa isto tako tuđim pasošima putuju svijetom.

I još kažu mi možemo jer je Bosna i Hercegovina sklopila specijalne bilaterarne odnose sa Srbijom i Hrvatskom, a nije sa Španijom. I pri tome svjesno lažu – neće da kažu da je Ustavni sud donio odluku br 9/11 još 2011. kojom je proglasio neustavnim odredbe Zakona o državljanstvu, članove 17 i 39, koji su zabranjivali našim građanima dvojno državljanstvo, ukoliko nema bilaterarnog sporazuma, budući da je Ustavni sud BiH utvrdio da ti članovi nisu u skladu sa Ustavom.

Ranije je bilo određeno da će državljani BiH, koji imaju drugo državljanstvo države, sa kojom BiH nema bilaterarni sporazum, (a BiH ga ima samo sa Hrvatskom, Srbijom i Švedskom), ostati bez bh.državljanstva u roku od 15 godina. Ustavni sud je te članove potpuno ukinuo po apelaciji Bakira Izetbegovića, jer bi time bez državljanstva ostali brojni bh. građani koji imaju strana državljanstva širom svijeta, od Crne Gore do Amerike.

A što se tiče novog imena kojeg Dodik spominje, Španija oduvijek kao jedina zemlja u Evropi, ima zakonsku obavezu za sve građane, pa čak i strance koji tamo legalno borave, da radi bolje i lakše identifikacije, dodaju prezime majke. Ta zakonska obaveza je upravo razlog lakše provjere identiteta, a ne njegovog sakrivanja.

I ako ćemo već birati, draži nam je pasoš Španije nego susjednih zemalja koje su izvršile agresiju na našu domovinu.


 (Izdvojeno.ba)

 

Izdvajamo