7°C
Mostar 9°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 7°C
Bihać 7°C

14.09.2020 / 14:23 Kultura - Sarajevo

Potpisan sporazum o preuzimanju sedam skenera za arhive u BiH

Potpisan sporazum o preuzimanju sedam skenera za arhive u BiH
Foto: FENA - Vijesti.ba

Svečano potpisivanje Sporazuma o preuzimanju opreme za digitalizaciju upriličeno je danas u Arhivu Bosne i Hercegovine u prisustvu direktora arhiva u BiH i predstavnika Turske agencije za saradnju i koordinaciju TIKA.

Riječ je o sedam profesionalnih skenera. Po jedan uređaj će biti doniran Arhivu BiH, Arhivu RS-a, Historijskom arhivu u Sarajevu, arhivima Unsko-sanskog kantona, Tuzlanskog, Srednjobosanskog i Hercegovačko-neretvanskog.

Koordinator TIKA-e u BiH Muhamed Unal podsjetio je da su se danas okupili povodom realizacije projekta u okviru protokola o saradnji potpisanog između državnih arhiva Turske i BiH.

- U okviru ovog projekta planirane su i uzvratne posjete eksperata arhiva dvije zemlje koje će raditi na očuvanju zajedničke građe. Danas smo isporučili opremu potrebnu za realizaciju digitalizacije osmanske arhivske građe koja se nalazi u BiH - rekao je Unal.

On je izrazio zadovoljstvo što je TIKA dio takvog projekta.

- Kao rezultat digitalizacije osmanske građe, naredni korak će biti prevođenje na turski jezik tih dokumenata, koji su pisani na staroosmanskom. To će biti veoma značajno radi daljnjeg istraživanja -kazao je Unal.

Direktor Arhiva BiH Saša Klepić smatra da je riječ o značajnom projektu, koji je u trećoj fazi.

- Dinamiku ćemo dogovarati u narednom periodu, a u skladu sa situacijom i u jednoj i drugoj zemlji - kazao je Klepić.

On je istakao i dobru saradnju Arhiva BiH i drugih arhivskih institucija u BiH.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo