5°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

17.09.2020 / 13:34 Kultura - "Pozorište za početnike"

U Kamernom teatru 55 počinje rad na predstavi koja govori o pozorištu

U Kamernom teatru 55 počinje rad na predstavi koja govori o pozorištu
Foto: FENA

Predstava "Pozorište za početnike" autora Vedrana Fajkovića i u režiji Admira Glamočaka, koja se priprema na sceni Kamernog teatra 55, premijeru bi trebala imati u prvoj polovini novembra.

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović istakao je na današnjoj konferenciji za medije da se u toj kući pozorišni život odvija bez obzira na poteškoće. Tako je nova pozorišna sezona počela 11. septembra, Kamerni teatar gostuje na festivalima, a i u pripremi je nova premijera.

Još jednom je skrenuo pažnju da prema propisima u salu Kamernog teatra koja ima 160 mjesta može da uđe 50 gledalaca.

Hadžihafizbegović je kazao da se tu nešto treba promijeniti te kako bi predstavama moglo da prisustvuje bar 80 gledalaca. Najavio je mogućnost da direktori teatara razgovaraju o toj temi s Kriznim štabom.

Autor teksta Vedran Fajković povodom početka rada na predstavi kazao je da je tekst zamišljen kao komedija koja govori o pozorištu.

- Glavni glumci su akteri jednog malog pozorišta koje sasvim slučajno izgleda kao Kamerni teatar i koji se sasvim slučajno nalaze u jednoj egzistencijalnoj krizi gdje se pozorište nalazi pred zatvaranjem. I glumci moraju sami da iznađu način kako da izađu iz toga, a jedini način je da naprave predstavu i s tom predstavom riješe sve probleme - ustvrdio je Fajković.

Ovo je priča o pozorištu, starijim i mlađim generacijama, onima koji se sukobe ali se i poštuju...

Fajković je istaknuo kako je želio da glumcima koji će igrati tekst omogući prostor da iskažu svoje glumačke talente.

- Glumac nije samo neko ko zna lijepo govoriti. Nije samo neko ko zna lijepo plesati. Glumac je zaista jedan složena, kompleksna ličnost, koja mora znati mnogo toga, mora biti u stanju mnogo toga uraditi - mišljenja je Fajković.

On je istakao da je ovim tekstom želio da na neki način pokuša publici koja dolazi u pozorište prenijeti  bar dio magije koju pozorište nosi.

Reditelj predstave Admir Glamočak navodi da je Kamerni teatar pozorište koje je drugačije i njemu najbliže.

On smatra da Fajkovićev tekst daje priliku za jednu otvorenu formu i različito tumačenje.

- Za ono što u teatru najviše volim a to je - pozorište u pozorištu. To je put kojim bi krenuli i ispričali i lične priče nas aktera koji ćemo biti uključeni u taj projekat. Naše misli o teatru, naše osjećanje kako je teatar tretiran danas. Ne smijemo dozvoliti da teatra više ne bude. A kao da je nečija namjera da to tako bude. Tako da ćemo probati da napravimo predstavu koja bi trebala biti znak da teatra mora biti pa i za 50 ljudi - podvukao je Glamočak.

Glumačku ekipu čine Tatjana Šojić, Muhamed Hadžović, Sabit Sejdinović, Saša Krmpotić i Anja Kraljević.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo