15°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

18.09.2020 / 21:04 BiH - Prenosimo

Istraga.ba objavila poruke Debeveca tužiteljici Mijović: Radite nezakonito

Istraga.ba objavila poruke Debeveca tužiteljici Mijović: Radite nezakonito

Portal Istraga.ba objavio je SMS poruke koje je predsjednik Suda BiH Ranko Debevec uputio tužiteljici Vedrani Mijović.

Ona je, piše Istraga, “zadužila” predmet protiv Debeveca, formiran na osnovu anonimne krivične prijave podnesene 18. marta ove godine, u kojoj se navodi da Debevec posjeduje špansko državljanstvo koje nije prijavio. Mijović je, objavljeno je danas, prijavila STV-u da joj je predsjednik Suda BiH Ranko Debevec slao prijeteće poruke.

Prijava protiv Debeveca, podsjeća Istraga, podnesena je 18. marta ove godine, svega nekoliko dana nakon što je izabran novi saziv Centralne izborne komisije BiH, čime su kontrolu nad tom institucijom izgubili Milorad Dodik i Dragan Čović. “Oštećeni” članovi CIK-a najavili su tužbu Sudu BiH, a Borjana Krišto iz HDZ-a BiH je nekoliko puta najavljivala da će odluka o izboru članova CIK-a biti poništena. Glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, nakon prijema prijave, predmet je dala u rad tužiteljici Vedrani Mijović. Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec joj šalje poruku 11. juna. U tom period su Vedrana Mijović i Debevec imali prijateljski odnos.

“Vedrana, čujem da tražiš uvid u moj CMS nalog i dosje. Koji su tu razlozi”, napisao je Debevec.

U tom trenutku Vedrana Mijović je zajedno sa Milanom Tegeltijom, predsjednikom VSTV-a, bez sudske naredbe, pregledala da li je u personalnom dosjeu Ranko Debevec prijavio špansko državljanstvo. Sljedeće poruke, koje je Vedrana Mijović prijavila kao “prijeteće”, Debevec je poslao 15 dana kasnije. Istraga.ba objavljuje kompletan sadržaj.

“Hvala ti, Vedrana, na MUP-u KS i teroriziranju i provjeravanju žene koja veze sa Lijanovićima nema, niti kupovinom malog Mercedesa od njih. Pozdravi Gordanu. Radite nezakonite stvari totalno, koje nemaju uporišta ni u jednom zakonu. Izuzimate dokumentaciju i istražujete ljude koji veze uopšte nemaju s tom pričom. Tražite od Suda naredbe. Neka Sud odobri izuzimanje dokumentacije ako postoji osnov sumnje da sam ja kriminalac”, napisao je Debevec tužiteljici Mijović.

Portal Istraga.ba objavio je dokaze o prijetnjama, španskom državljanstvu i disciplinskom gonjenju. Kompletan tekst OVDJE

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo