9°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

19.09.2020 / 20:00 Politika - Lider HDZ-a

Čović: U ovoj godini završiti ključne izmjene Izbornog zakona

Čović: U ovoj godini završiti ključne izmjene Izbornog zakona
Foto: Vijesti.ba

Optimizam ću i dalje zadržati svjestan svih prepreka i iskušenja, ali i s iskustvom koje sam u dva desetljeća stjecao s predstavnicima bošnjačkog naroda.

Poručio je ovo lider HDZ-a BiH Dragan Čović govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH u razgovoru za Večernji list.

Odgovarajući na pitanje Večernjeg lista , hoće li se s Bakirom Izetbegovićem postići dogovor o izmjeni Izbornog zakona, lider HDZ-a Dragan Čović kaže:

- Moja su očekivanja da konačno imamo konkretna rješenja koja su nužna pretpostavka za izmjene Izbornog zakona koja se odnosi na presudu Sejdić-Finci i Ustavnog suda BiH kojim će se riješiti zastupljenost i jednakopravnost konstitutivnih naroda u institucijama te osigurati legitimno predstavljanje, kako to nalaže i Dayton. Za to postoje svi uvjeti i na tome počiva moja ambicija i optimizam. Dva potpisana sporazuma u Mostaru temelj su za razgovore koji nas očekuju te se nadamo u ovoj godini završiti ključne izmjene koje će osigurati legitimnost predstavljanja triju konstitutivnih naroda za izbore 2022. godine.

On navodi da  ideja o nametanjima Komšića i na drugim razinama vlasti postoji kao politički projekt vidljiv u imenovanju tzv. „hrvatskih“ predstavnika u federalnom Domu naroda kada je posrijedi Sarajevska, Tuzlanska i Bosansko–podrinjska županija.

- Usporedba sa Sejdom Bajramovićem i projektima u nekadašnjoj Jugoslaviji demonstrira odnos brojnijeg naroda i današnje bošnjačke politike u BiH, kaže Čović. 

Kaže da traži najbolja rješenja za svoj narod, za budućnost BiH.

- I to još od 2000., kada smo svjedočili kakve su posljedice imale odluke visokih predstavnika o izmjenama Izbornog zakona, smjenama hrvatskih dužnosnika, upada u Hercegovačku banku i drugih projekata. U takvim pokušajima direktnog obračuna s Hrvatima uspjeli smo očuvati se kao politički narod koji sjedi za svim pregovaračkim stolovima. Nastojat ću napraviti suvremeno europsko društvo u kojem ćemo biti potpuno jednakopravni, gdje će nas predstavljati legitimni predstavnici, mavodi Čović.

Na pitanje kakve je eventualno ustupke spreman prihvatiti da se izmijeni Izborni zakon, Čović odgovara:

- "Ustupci" su, ako o njima uopće treba govoriti, da je ono o čemu govorimo minimum koji treba mobilizirati Hrvate u BiH da budu i dalje svestrano privrženi projektu u kojemu trebamo predvoditi euroatlantski put. Ono što tražimo, to je izmjena Izbornog zakona, odnosno minimum korekcija koje prije svega treba napraviti bošnjačka strana. A to znači da Hrvati moraju izabrati svoga člana Predsjedništva BiH i kada je riječ o 17 predstavnika Hrvata u Domu naroda Federacije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo