6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

20.09.2020 / 10:34 Regija - MVP CG

Objavljeni dokazi miješanja Srbije u izbore u Crnoj Gori

Objavljeni dokazi miješanja Srbije u izbore u Crnoj Gori
Foto: Arhiv

Crnogorsko ministarstvo spoljnih poslova ocijenilo je da je miješanje Srbije u unutrašnja pitanja Crne Gore aksiom koji je u većoj ili manjoj mjeri prisutan decenijama, a da je aktuelni šef srpske diplomatije Ivica Dačić bio i ostao jedan od "korifeja" takve politike.

Kako se navodi u saopštenju, Dačić je izjavom o "lažima" šefa susjedne države još jednom demonstrirao svoj prefinjeni diplomatski repertoar i "posvećenost" duhu dobrosusjedstva, saradnji i unapređenju odnosa Srbije i Crne Gore, ali i među državama Zapadnog Balkana.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da crnogorski predsjednik Milo Đukanović nastavlja da plaši građane Crne Gore lažima o Srbiji i navodnoj velikosrpskoj državnoj politici, optužujući Beograd da se miješao u unutrašnje stvari te države.

Crnogorsko Ministarstvo u saopštenju objavljenom kasno sinoć navodi neke od primjera "nemiješanja" Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore.

"Prijetnje i 'dobronamjerna' upozorenja o 'bratoubilačkom ratu u Crnoj Gori' preporuke da je za 'rušenje Đukanovća potrebno jedinstvo svih drugih', kao i usijana nacionalistička retorika kojom je g-din Dačić pozivao da se građanima Srbije koji o Crnoj Gori, njenoj politici i njenoj vlasti ne misle isto kao on 'oduzme srpsko državljanstvo', samo su manji i benigniji isječak iz širokog opusa izjava srpskog ministra spoljnih poslova", navodi se u regovanju.

Kako se dodaje, sličan, "možda još groteskniji, ali i izraženo militaristički ton, primjeren ediciji nemiješanja Srbije" u crnogorska pitanja, mogao se čuti u izjavama ministra odbrane Vulina.

"Koji je uz to pokušao da kao civilni političar uđe na teritoriju Crne Gore u uniformi! Kad mu to ipak nije uspjelo stigla je izjava da se u njegovoj pratnji nalaze 'srpski generalni i srpski pukovnici', koji će uvijek 'doći da budu sa svojim narodom' Vulinova izjava, data odmah poslije parlamentarnih izbora da se 'Crna Gora vratila sebi, klima se promijenila, više ništa neće biti isto', potvrđuje, nažalost, da u politici Beograda prema Crnoj Gori, kada su u pitanju njeno suvereno pravo da sama odlučuje o magistralnim pravcima unutrašnje i spoljne politike, nema ništa novo", dodaje se.

Iz MSP-a navode da za svojim kolegama nije zaostajao ni ministar zdravlja Lončar uvjeravanjima da čini sve da se Crnogorci što je moguće više potiskuju iz zdravstvenog sistema Srbije, ili omalovažavanjem zdravstva u Crnoj Gori izjavama da "oni tamo nemaju ni laboratorije".

"Pored srpskih političara kampanji 'nemiješanja' svoj doprinos su davali i crkveni velikodostojnici, pa je tako npr. patrijarh Irinej u prisustvu predsjednika Vučića, izjavljivao da se u Crnoj Gori događaju stvari kojih 'nije bilo ni za vrijeme Otomanske imperije', da je cilj 'da se protjera srpski narod, kao što su to radile ustaše u Hrvatskoj', te da se u Crnoj Gori 'stvara nova, crnogorska nacija', što je inače, stalna tema ovakve klero-nacionalne retorike", navodi se u saopštenju.

U MSP ukazuju i na srpske medije koji su, kako ističu, punih osam mjeseci vodili nezapamćenu kampanju protiv susjedne zemlje.

(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo