5°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

20.09.2020 / 12:33 Politika - Lokalni izbori

Inicijativa za Stolac traži od CIK-a produženje roka za glasanje poštom

Inicijativa za Stolac traži od CIK-a produženje roka za glasanje poštom
Foto: Vijesti.ba

Inicijativa za Stolac traži od Centralne izborne komisije BiH da produži rok za pristizanje glasova putem pošte.

Prema Pravilniku o provođenju izbora koji je važio na posljednjim izborima 2018. godine rok za pristizanje glasova putem pošte bio je 2 dana od dana održavanja izbora. Kad uzmemo u obzir činjenicu da je zakonski rok za objavljivanje potvrđenih izbornih rezultata 30 dana od dana održavanja izbora, jasno se vidi sav besmisao ovakve odredbe.

Posebno je besmisleno da ovakva odredba ostane na snazi u vrijeme pandemije Covid-19 kada sve međunarodne pošiljke idu znatno sporije nego ranije. Više hiljada glasača nastanjenih u Americi prijavilo se za glasanje putem pošte.

Za veliku većinu njih još nije potvrđena prijava, tj. još nije završen proces obrade podataka i verifikacija prijave.

Uz ovakav tempo obrade prijava u CIK-u za glasanje putem pošte, u uslovima pandemije i uz ovako kratke rokove ne postoji ni teoretska šansa da glasači iz prekookeanskih zemalja mogu na vrijeme dobiti materijale i na vrijeme ih poslati da bi u CIK BiH stigli do 17.11.2020. godine, tj. dva dana nakon izbora.

Uzimajući u obzir naprijed navedeno Inicijativa za Stolac traži od CIK-a BiH da produži rok za pristizanje pošte na 25 dana od dana održavanja izbora, saopćeno je.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo