13°C
Mostar 15°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

21.09.2020 / 14:00 Svijet - Rafael Mariano Grossi

IAEA pozdravlja sporazum s Iranom

IAEA pozdravlja sporazum s Iranom
Rafael Mariano Grossi / Vijesti.ba
Generalni direktor Agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Mariano Grossi u ponedjeljak je još jednom pozdravio sporazum između Agencije i Irana, nadajući se da će sporazum ojačati saradnju i međusobno povjerenje.

Grossi je ovo kazao u izjavi na 64. redovnom zasjedanju Generalne konferencije IAEA.

- Redovno izvještavam Odbor guvernera o provedbi nuklearnih obaveza Irana u okviru Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana - rekao je Grossi, prenosi IRNA.

IAEA nastavlja provjeravati preusmjeravanje nuklearnog materijala koji je Iran uključio u Sporazum o zaštitnim mjerama, rekao je, dodajući da se nastavljaju procjene u vezi s odsustvom neprijavljenog nuklearnog materijala i aktivnostima za Iran.

Zatim se osvrnuo na svoj posljednji mjesec posjeta Teheranu kada se sastao s predsjednikom Hassanom Rouhanijem i postigao sporazum "o rješavanju spora oko primjene zaštitnih mjera koje je pokrenula Agencija".

- Agencija je naknadno, prema Dodatnom protokolu, izvršila istragu na jednoj od dvije lokacije koje smo naveli. Naši inspektori uzeli su uzorke okoline koji će biti analizirani. Istraga na drugoj lokaciji održat će se kasnije ovog mjeseca - dodao je on.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo