6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

21.09.2020 / 16:47 Regija - Mitropolit crnogorsko-primorski

Amfilohije o izjavi Đukanovića: Da ne prijeti da će da ruši i odlazi u šume

Amfilohije o izjavi Đukanovića: Da ne prijeti da će da ruši i odlazi u šume
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je crnogorskoj vlasti da ne prijeti da će da ruši i odlazi u šume "jer su svi rušitelji otišli u nepovrat".

Kako su prenijele današnje podgoričke Vijesti, Amfilohije se "pomolio da im Bog vrati razum, te ponovio da neće odustati da bude obnovljena svetinja na Lovćenu i da bude izgrađen hram Svete Trojice iznad Cetinjskog manastira".

"Crkva Božja je stradala kroz vijekove, strada i danas. Sami znate kakvo je gonjenje crkve bilo u ono vrijeme, kada su vladali bezbožnici, koji su rušili i odgonili narod od crkve. Zabranjivali da se ide Božjim putem. A ovi koji su do sada vladali Crnom Gorom, oni su njihovi nasljednici koji su obezboženi htjeli da stvaraju svoju crkvu", naveo je.

Amfilohije je ocijenio da je riječ o "bezumlju" jer s jedne strane to "svjedoči da je u njihovoj svijesti prisutno da bez crkve, Hristove, pravoslavne crkve nema opstanka ovoj državi, ovom narodu... samo što nisu shvatili da treba da se vrate toj crkvi, Božjoj, pravoj istinskoj...", rekao je Amflohije u Budvi, prenose Vijesti.

On je kazao "daj Bože i ove koji su sljedbenici Marxa i Engelsa, Broza, da i njima Bog vrati razum".

"To što traže neku crkvu, to je pokazatelj da imaju nečega u sebi dobroga i blagoslovenoga, samo ako to dobro i blagosloveno prihvate i vrate se svojim precima Petrovićima. Ne prijeteći da će da ruše, da bježe u šume i da odatle nastave rušenje", kazao je Amfilohije i dodao da će "dati Bog da se obnovi i srušena svetinja na Lovćenu Svetog Petra Cetinjskog" i druge svetinje.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović izjavio je u petak da će, ako bude potrebno, braniti Crnu Goru i iz šume, kao što su to činile generacije predaka.

"Branit ćemo je svim sredstvima, kao što sam rekao, i iz šume, nećemo se valjda tu razlikovati u odnosu na generacije naših predaka. Kako mislite da se Crna Gora odbranila kroz prethodne vijekove, otkud Crnoj Gori deset vijekova državnosti? Tako što nije branjena u parlamentu, nego oružjem, u šumi", rekao je Đukanović u intervjuu za FACE TV.


(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo