8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

22.09.2020 / 12:12 Svijet - Bivši zaposlenik CIA-e

Snowden će američkoj vladi vratiti 5 miliona dolara zarađenih na knjigama i govorima

Snowden će američkoj vladi vratiti 5 miliona dolara zarađenih na knjigama i govorima
Edward Snowden / Vijesti.ba
Edward Snowden, bivši zaposlenik CIA-e i američki zviždač koji je 2013. godine u javnost pustio informacije obavještajaca, pristao se odreći više od pet milijuna dolara zarađenih od svojih knjiga i naknada za govor u korist američke vlade, navodi se prema sudskim spisima, piše CNN.

Snowden je svoju knjigu Permanent Record objavio prošle godine bez vladinog odobrenja, kršeći tako ugovore koje je potpisao s CIA-om i Agencijom za nacionalnu sigurnost (NSA).

Savezni sudac priklonio se Ministarstvu pravosuđa u svojoj tužbi da vrati Snowdenov prihod te je razmatrao koliko će novca on morati vratiti, prenosi Index.

Snowdenov slučaj nije jedini

Ovaj slučaj predstavlja jedan od rijetkih načina na koji je američka vlada utvrdila da bivše zaposlenike drži odgovornima za neovlašteno puštanje informacija u javnost. John Bolton, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost koji je ranije ove godine objavio knjigu o predsjedniku Donaldu Trumpu, suočava se sa sličnim pokušajem američkog Ministarstva pravosuđa da vrati novac za objavu takvih informacija. Taj slučaj je još uvijek u tijeku, a ročište je zakazano za ovaj tjedan. Bolton osporava vladine optužbe da je njegova knjiga naštetila američkoj vladi.

Snowden, koji se nalazi u Rusiji u bijegu od američkog pravosuđa, zaradio je oko 4,2 milijuna dolara od prodaje svojih knjiga te autorskih i srodnih prava ovoga mjeseca. Održao je 56 plaćenih govora koji su uključivali objavu informacija, što izravno krši sporazum njega i američke vlade o tajnosti. Snowden je od svojih govora zaradio ukupno oko milijun dolara, s prosječnom naknadom za govor od oko 18.000 dolara.

Novac će biti uplaćen u zaseban fond prema dogovoru Snowdena i Trumpove administracije.

Snowden razmatra žalbu na prethodnu odluku. Bit će teško prikupiti novac ako se on nalazi izvan SAD-a

Snowdenov odvjetnik kazao je da ovo ne znači da će američka vlada moći odmah prikupiti novac jer Snowden razmatra opciju žalbe na prethodnu odluku suca da je on odgovoran za otkrivanje povjerljivih podataka i informacija.

"Ovo ne znači da će im on samo predati novac. To je samo presuda koji su ionako namjeravali dobiti", rekao je Lawrence Lustberg, Snowdenov odvjetnik u ponedjeljak, napominjući da će američkoj vladi možda biti teško pristupiti Snowdenovim sredstvima ako ih on drži izvan SAD-a, prenosi Index.

Četiri milijuna dolara Snowdenov je predujam od njegovog izdavača za pisanje njegove knjige, rekao je Lustberg.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo