7°C
Mostar 12°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

22.09.2020 / 12:55 Ekonomija - Usaglašen sertifikat

Košarac: Stvoreni preduslovi za izvoz ribe iz BiH u Rusiju

Košarac: Stvoreni preduslovi za izvoz ribe iz BiH u Rusiju
Staša Košarac / Vijesti.ba
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da su stvoreni preduslovi za izvoz ribe iz BiH u Rusku Federaciju, te da se u narednom periodu očekuje početak ovog procesa.

„Kancelarija za veterinarstvo BiH je, u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, usaglasila sertifikat sa Ruskom Federacijom i uskoro očekujemo izvoz ribe na ovo značajno tržište. Prema postojećoj praksi, trebalo bi da uslijedi proces sertifikovanja domaćih kompanija za izvoz, u okviru kojeg se očekuje dolazak nadležnih ruskih inspektora u BiH'', rekao je ministar Košarac.

On je dodao da je trenutno za izvoz ribe u Rusku Federaciju nominovano preduzeće ''Ribnjak Janj'' d.o.o Tropik ribarstvo iz Banjaluke, te izrazo nadu da će u narednom periodu biti povećan broj kooperanata iz Republike Srpske i Federacije BiH.

''U potpunosti smo opredijeljeni da sarađujemo sa Ruskom Federacijom, jer je tamošnje tržište veliko i značajno za poboljšanje poslovanja domaćih kompanija. Uvjeren sam da kompanije iz Republike Srpske i Federacije BiH prepoznaju ovaj kapacitet i da će se uskoro njihovi proizvodi naći na ruskom tržištu'', istakao je ministar Košarac.

Najavio je da će u narednom periodu o ovom procesu razgovarati sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH, te naglasio da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH nastaviti kontinuirano da radi na otvaranju novih tržišta za plasman domaćih proizvoda u cilju zaštite domaće proizvodnje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo