8°C
Mostar 12°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

22.09.2020 / 13:02 BiH - Sarajevo

Saradnja Općine Centar i Institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH

Saradnja Općine Centar i Institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH
Foto: Vijesti.ba
Ombudsmenka za ljudska prava Bosne i Hercegovine dr. Jasminka Džumhur boravila je u utorak, 22. septembra 2020. godine u službenoj posjeti Općini Centar, gdje se susrela sa načelnikom ove lokalne zajednice dr. Nedžadom Ajnadžićem i saradnicima.

Tema razgovora odnosila se na pitanja od značaja za ostvarivanje prava građana na području općine Centar i saradnju Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine sa općinskom administracijom.

Tokom sastanka sudionici su istakli ključne probleme i izazove sa kojima se suočavaju u radu, te razmotrili mogućnosti rješavanja žalbi građana, uz zajedničku konstataciju da postoji prostor za unapređenje saradnje između Općine Centar i Institucije Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine. U tom smislu, načelnik Ajnadžić će imenovati osobu koja će u ime Općine Centar biti zadužena za koordinaciju aktivnosti između dvije institucije.

Posebna pozornost skrenuta je na bespravnu gradnju koja je često predmet sporova. Zaključeno je da legalizacija bespravno izgrađenih objekata vodi daljoj bespravnoj izgradnji, te da je u tom smislu veoma važno da se gradnja u Sarajevu vrati u zakonske okvire.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo