8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

22.09.2020 / 13:21 Svijet - "Herojski čin"

Predsjednica Tajvana pohvalila pilote zbog presretanja kineskih aviona

Predsjednica Tajvana pohvalila pilote zbog presretanja kineskih aviona
Foto: FENA

Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen pohvalila je u utorak "herojske činove" pilota zračnih snaga koji su presretali kineske avione koji su se približili ostrvu, dok Peking pojačava vojni pritisak na demokratski Tajvan.

Napetosti između Kine i ostrvske države za koju zvanični Peking tvrdi da je suvereni kineski teritorij povećale su se na najviši nivo u posljednjih nekoliko godina, dok su tajvanski borbeni avioni prošle sedmice pokušavali presresti kinesku letjelicu, prenio je Reuters.

Obilazeći veliku zračnu bazu na Penghuu u Tajvanskom tjesnacu koji dijeli dvije strane, Tsai je rekla pilotima i inžinjerima da je svjesna njihovih "herojskih činova" prilikom presretanja i praćenja kineskih aviona.

- Imam puno povjerenja u vas. Kao vojnici Republike Kine ne smijemo dopustiti neprijateljima da se šepure u našem zračnom prostoru - rekla je ona, koristeći zvanično ime države.

- Svjesna sam da suočavanje s provokativnim ponašanjem komunističkih aviona koji su proteklih dana okruživali ostrvo i narušavali regionalni mir, vaša odgovornost na prvoj liniji zračnog prostora u Penghuu još je veća - kazala je predsjednica.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo