3°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

22.09.2020 / 14:49 Kultura - Forum teatar

Pet predstava na ovogodišnjem 'Lut festu' u Istočnom Sarajevu

Pet predstava na ovogodišnjem 'Lut festu' u Istočnom Sarajevu
Foto: FENA
'Pirinska folklorna magija' u izvođenju Gradskog pozorišta Blagoevgrad iz Bugarske u režiji profesora Bonje Lungova i dr Konstantina Karakostova otvorit će 21. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu 'Lut fest', koji se održava u Istočnom Sarajevu.

Pandemija virusa korona i ograničavajuće okolnosti utjecale su i na festivalski program, koji će ove godine biti održan u drugačijem obliku. Publika će imati priliku pogledati pet predstava, koje će ocjenjivati stručni žiri.

U pratećem programu Festivala bit će održana kreativna lutkarska radionica 'Lutka je glumac', koju vodi Ankica Avramović iz Istočnog Sarajeva, on line masterclass predavanje 'Lutkarstvo u vrijeme Korone' prof dr. Konstantina Karakostova, promocija knjige 'Šta su lutke?' pjesnikinje Evite Bojkovac u izdanju Forum teatra i Art scene Banja Luka, kao i posebni turistički programi za goste festivala koji se realiziraju u saradnji sa Olimpijskim centrom Jahorina.

U okviru pratećeg programa Festivala u Zvorniku će biti odigrana predstava 'Kuku Todore', Dečjeg pozorišta Subotica.

- Prijedlog predsjednika Organizacionog odbora festivala Ljubiše Ćosića, načelnika Opštine Istočno Novo Sarajevo je da ulaz na sve festivalske programe bude besplatan - navodi organizator Festivala, Forum teatar. Ovogodišnji Festival trajat će do 2. oktobra, a otvaranje je planirano za 28. septembar u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo s početkom u 18 sati.  

Moto ovogodišljeg festivala 'Lutkarstvo za 21. vijek' veliča lutkarstvo, značaj lutkarske umjetnosti i doprinos festivala njenom očuvanju, razvoju i promociji. Za 21 godinu djelovanja Festival je, kroz lutkarska ostvarenja, učio mlade da njeguju ljubav, poštuju različitosti i u srcima gaje čistoću duše i prave vrijednosti.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo