12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

23.09.2020 / 16:49 BiH - Pješadija OSBiH

Podžić, Mašović i komandant NATO-a pratili vojne vježbe na Manjači

Podžić, Mašović i komandant NATO-a pratili vojne vježbe na Manjači
Foto: Fena / Vijesti.ba
Ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić sa zamjenicima Mijom Krešićem i Mirkom Okolićem, te načelnikom Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general-pukovnikom Senadom Mašovićem i komandantom NATO štaba u Sarajevu brigadnim ...

... generalom Williamom Edwardsom, posjetio je vojni poligon "Manjača" u cilju praćenja ocjenjivanja NEL-1 Bataljunske borbene grupe lake pješadije (INF-L-BNG).

Pri obilasku poligona direktor vježbe brigadir Slaven Blavicki upoznao je goste s dinamikom ocjenjivanja ove jedinice deklarirane za mirovne operacije, a koje provode ocjenjivači NATO-a, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Direktor ocjenjivanja NEL-1, pukovnik Tore Bade, koji će u petak, 25. septembra rujna saopćiti inicijalni terenski izvještaj, naglasio je da će konačna ocjena o stepenu interoperabilnosti jedinice biti izrečena u roku od 30 dana, nakon detaljne analize. On je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim tijekom ocjenjivanja te naglasio da je jedinica INF-L-BNG dobrom putu da uspješno završi ocjenjivanje NEL-1.

Ministar Podžić je istaknuo svoje zadovoljstvo viđenim, te naglasio da Oružane snage BiH izvode svoju obuku na svom poligonu Manjača, a da ih predstavnici NATO zemalja samo ocjenjuju.

- Na vježbi ne učestvuju vojnici NATO-a. Jedna od misija OS BiH jest učestvovanje u mirovnim operacijama, predvođenim NATO-om, Ujedinjenim narodima ili Evropskom unijom. Do sada je BiH obučila 11 četa i nešto vodova različitih specijalnosti, koje su spremne za izvršavanje takvih misija. Za naredni ciklus saradnje, mi smo 2019. godine deklarirali bataljon lakog pješadije. Sada ovu jedinicu po prvi put ocjenjuju ocjenjivači NATO-a (tzv. NEL-1). Naredne godine u planu su ocjenjivanja razine SEL-2 i NEL-2, tako da 2023. godine za mirovne misije imamo osposobljenu bataljonsku borbenu grupu lake pješadije - rekao je ministar Podžić.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Mašović istakao je posebno važnim što OS BiH ovom vježbom podižu nivo interoperabilnosti s NATO-om, unaprijeđuju kvalitet obuke, ali i kreiraju pretpostavke da pored jedinice INF-L-BNG i ostale jedinice OS BiH imaju bolje standarde i kvalitetniju obuku.

Također, naglasio je da se posebna pažnja prilikom pripreme i tokom realizacije vježbe posvetila poštivanju epidemioloških i higijenskih mjera propisanih od nadležnih institucija, a u cilju spriječavanja širenja pandemije koronavirusa.

Komandant NATO štaba u Sarajevu, brigadni general Edwards, čestitao je na uspješnom provođenju ovog vrlo zahtjevnog događaja.

- Da bi se bataljonska grupa izvela na vježbu za to su potrebni organizacija, resursi i napori mnogih ljudi u cijelom odbrambenom sistemu. Prema onome što sam vidio, tim je uradio izvrstan posao, ublažavajući rizik od koronavirusa po vojnike - rekao je Edwards i pohvalio MO i OS BiH zbog njihove predanosti razvoju dobro obučenih i opremljenih snaga sposobnih za provođenje misije koje im propisuje Zakon o obrani.

Aktivnosti u sklopu NATO ocjenjivanja NEL-1 po Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F) počele su 21. i bit će završene 24. septembra. Pripadnike INF-L-BNG kroz ocjenjivanje NEL-1 provjeravaju i ocjenjuju NATO ocjenjivači u oblasti interoperabilnosti, koja obuhvata obučenost, organizaciju, strukturu i opremu deklariranih jedinica, po NATO-ovoj listi zadaća.

Ocjenjivanje na poligonu "Manjača" pratili su i zamjenici načelnika Zajedničkog štaba OS BiH general-bojnici Ivica Jerkić i Gojko Knežević, kao i ostali generali OS BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo