9°C
Mostar 10°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

24.09.2020 / 12:04 Svijet - Zarif u Moskvi

Iran i Rusija imaju blisku koordinaciju oko regionalnih pitanja

Iran i Rusija imaju blisku koordinaciju oko regionalnih pitanja
Foto: FENA

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif kaže da postoji bliska koordinacija između Teherana i Moskve za rješavanje regionalnih pitanja.

Takva koordinacija priprema teren za redovne kontakte između dviju strana, rekao je Zarif po dolasku u ruski glavni grad kasno u srijedu, prenosi IRNA.

U vezi dnevnog reda njegova posjeta Moskvi, ministar vanjskih poslova rekao je da je nuklearni sporazum iz jula 2015. iz kojeg su se SAD jednostrano povukli 2018. jedna od važnih tema sastanka.

-Što se tiče Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana (JCPOA), ruska vlada zajedno s Kinom izabrala je najbolje stajalište u Vijeću sigurnosti UN-a tokom posljednjih nekoliko mjeseci- istaknuo je Zarif.

Nedavno su SAD predstavile protuiransku rezoluciju Vijeću sigurnosti. Vijeće sigurnosti odbacilo je rezoluciju, dok su se Rusija i Kina snažno suprotstavile američkom potezu.

Govoreći o regionalnim kretanjima, Zarif je rekao da regija pati od ozbiljnih problema.

Osvrnuo se i na pitanje Sirije koja treba posebnu koordinaciju.

Rekao je da će se Iran, u skladu s pregovorima u Astani, koordinirati s Rusijom i Turskom oko sirijskog mira.

Trojka Teherana, Moskve i Ankare tri su garanta mira u Siriji.

Po pitanju Afganistana, iranski ministar vanjskih poslova rekao je da je to jedna od tema na dnevnom redu sastanka u Moskvi.

Načini za unaprjeđenje odnosa između Irana i Rusije također su na dnevnom redu njegovih pregovora s ruskim kolegom, dodao je.

Upitan hoće li razgovarati o Libanu s ruskim dužnosnicima na temelju izvještaja nekih medija da je francuska vlada zatražila to od njega, Zarif je rekao da to nije istina.

Dodao je kako bi mogao razgovarati o tom pitanju, ali ono nije na dnevnom redu.

"Mislim da nisam razgovarao s francuskim dužnosnicima o pitanju Libana", rekao je.

Zarif je u srijedu otputovao iz Teherana u Moskvu kako bi obavio 31. posjet Rusiji. Njegov je posjet treći tokom pandemije koronavirusa.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo