1°C
Mostar 7°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 3°C
Bihać -1°C

24.09.2020 / 16:58 BiH - Ubrzavanje procesa

Sud BiH pozdravlja usvajanje nove strategije za procesuiranje ratnih zločina

Sud BiH pozdravlja usvajanje nove strategije za procesuiranje ratnih zločina
Nakon višegodišnjeg usaglašavanja i dostizanja političke saglasnosti oko usvajanja nove Državne strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina, Sud BiH pozdravlja odluku Vijeća ministara, ...

... te iskazuje zahvalnost svim akterima koji su uz puno truda u konačnici ishodili i usvajanje ovog važnog dokumenta.

"Procesuiranje predmeta ratnih zločina u Bosni i Hercegovini jedan je od najvažnijih segmenata korjenitih promjena kroz koje prolazi bosanskohercegovačko tranziciono društvo i država Bosna i Hercegovina, kao i svi građani i svi narodi", rečeno je iz Suda BiH.

Oni dodaju da su rasvjetljavanje ratnih zbivanja, privođenje pravdi odgovornih i satisfakcija žrtvama glavni ciljevi procesuiranja ovih predmeta.

Sud podsjeća javnost da se, u periodu od isteka prošle Strategije do usvajanja nove, u svojim odlukama, koje se tiču prenosa manje složenih predmeta ratnih zločina na entitetsko pravosuđe, rukovodio standardima koji su usaglašavani na sjednicama Nadzornog tijela, time dajući odlučan doprinos u postizanju efikasnosti procesuiranja ratnih zločina i prije usvajanja Strategije, te iskazuje punu opredijeljenost za efikasnu primjenu u budućem periodu.

Sud Bosne i Hercegovine poziva sve institucije uključene u primjenu nove Strategije da, u skladu sa svojim nadležnostima, posvete posebnu pažnju u cilju što efikasnijeg procesuiranja predmeta ratnih zločina, te podsjeća entitetske sudove i sudove Brčko distrikta, na koje se odnosi Strategija, na nadležnost Suda iz člana 7. stav 3. tačka b) Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine, uz napomenu da će Sud u svako doba pružiti neophodnu podršku i pomoć.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo