4°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

25.09.2020 / 09:27 Politika - Premijer FBiH

Novalić: Spreman paket pomoći od 440 miliona maraka

Novalić: Spreman paket pomoći od 440 miliona maraka
Foto: Vijesti.ba

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, rekao je u razgovoru za „Dnevni avaz", govoreći o mjerama koje se odnose na ublažavanje posljedica od pandemije koronavirusa, da ne postoji nikakav „korona 2 zakon", kako se tretira u medijima, nego da je riječ o postojećim mjerama, uz dodatno izdvajanje finansijskih sredstava.

Novalić se osvrnuo i na najavljene rezove u administraciji, broj vraćenih radnika na posao, ali i novo kreditno zaduženje kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

- Želim biti potpuno jasan, nema „korona 2 zakona". Ovdje se radi o mjerama koje će biti podržane budžetskim sredstvima u okviru četiri resora. U suštini, mjere će kroz programe utroška sredstava podržati turizam, ugostiteljstvo, izvoz, prehrambenu industriju i saobraćaj. Za ove sektore smo se odlučili jer su ili najviše pogođeni negativnim efektima Pandemije ili imaju potencijal za najbrži oporavak - kaže Novalić.

Za ove namjene, kako nam je pojasnio, predviđeno je dodatnih 90 miliona maraka, uz već plasiranih 90 miliona KM za subvencije.

- Uz 200 miliona KM za kantone, 30 miliona KM za općine i gradove te 30 miliona KM za kliničke centre, to sve čini 440 miliona KM direktne podrške iz budžeta FBiH, a vezano za ublažavanje negativnih efekata pandemije - govori Novalić.

Kada je u pitanju najavljeno rezanje primanja u administraciji, s ciljem da državni sektor ravnomjerno rasporedi teret krize, Novalić kaže da su potrebne izmjene radno-pravne legislative.

- Stoga očekujemo usvajanje izmjena i dopuna Zakona o radu i drugih akata koji uređuju ovu oblast kako bismo stvorili neophodne pretpostavke, ali i kako ove aktivnosti ne bi rezultirale tužbama i dodatnim troškovima - ističe.

Kada je u pitanju novi kreditni aranžman kod MMF-a, Novalić je mišljenja da on donosi velike prednosti.

- Kroz aranžmane nam pristupačnija postaje i tehnička pomoć, koja nam je i vrlo značajna. Što se sredstava tiče, odlučili smo se za pristup da ćemo potrebna sredstva pokušati osiguravali od inozemnih finansijskih institucija da bismo potencijal domaćih banaka ostavili za našu privredu. Komercijalne banke će sigurno imati značajan iznos ispravaka zbog negativnih efekata pandemije na privredu, tako da je vrlo značajno da im što veći potencijal bude na raspolaganju za finansiranje privrede - kaže Novalić za "Dnevni avaz".

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo