4°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

25.09.2020 / 19:49 Politika - Beč

Turković i Schallenberg razgovarali o studentima, dvojnom državljanstvu...

Turković i Schallenberg razgovarali o studentima, dvojnom državljanstvu...
Foto: FENA
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas je u Beču održala sastanak s ministrom vanjskih poslova Republike Austrije Alexanderom Schallenbergom, ...

... na kojem je razgovarano o produženju sporazuma o besplatnom školovanju bh. studenata u Austriji, dvojnom državljanstvu, ispunjavanju 14 prioriteta, migrantskoj krizi i drugim važnim temama.

Turković i Schallenberg su razmijenili informacije o situaciji u obje zemlje izazvanoj globalnom pandemijom COVID-19, te se osvrnuli na broj zaraženih, mehanizme testiranja, otvaranje granica i ekonomsku situaciju.

Ministrica Turković je kazala da se BiH pridruživala zajedničkim izjavama i načelima Evropske unije u vanjskoj politici, ali da postoje određena odstupanja u mišljenjima u slučajevima Bjelorusije i borbe protiv cyber kriminala. Istaknula je da Ministarstvo vanjskih poslova striktno slijedi usvojenu strategiju vanjske politike, te da će se pridržavati ove strategije sve dok je ona na snazi.

Turković je govorila i o posjeti IAEA-u i problemu predloženog odlagališta nukleranog otpada na Trgovskoj gori i ispunjavanju 14 prioriteta Evropske komisije, od kojih je jedan dio riješen.

Istaknula je da se nada da će sedam prioriteta biti riješeno do kraja ove godine. Zaključila je da se procesi kreću naprijed, da se tempo mora održavati, te da BiH očekuje austrijsku podršku jer je našoj zemlji potreban blizak saveznik na nivou EU.

S obzirom da 170.000 građana porijeklom iz BiH živi u Austriji, te da je već polovina stekla austrijsko državljanstvo, ministrica Turković je zatražila od ministra Schallenberga da istraži postoje li mogućnosti za očuvanje prava dvojnog državljanstva.

Ministar Schallenberg je kazao da će ispitati slučaj, ali i dodao da bi to bilo teško postići bez sveobuhvatne reforme, jer se državljanstvo u Austriji dodjeljuje na nivou saveznih jedinica, te postoji razlika u pristupanju ovom problemu.

Razgovarano je i o produženju sporazuma o besplatnom obrazovanju za bh. studente u Austriji.

Ministrica Turković je od svog kolege zatražila da provjeri da li se može nešto uraditi kako bi studenti iz BiH ponovo imali mogućnost da studiraju besplatno u Austriji, budući da je sporazum BiH i Austrije istekao.

Ministar Schallenberg je obećao da će o ovom pitanju razgovarati sa svojim kolegom i da će po ovom pitanju biti u koordinaciji s Ambasadom Bosne i Hercegovine u Beču.

Ministrica Turković je ukazala i na problem migrantske krize u BiH, gdje trenutno boravi veliki broj migranata, dodajući da je granična kontrola slaba u istočnim dijelovima zemlje. Vezano za angažman Frontex-a, pojasnila je, trenutno ne postoji konsenzus u BiH.

Na kraju razgovora, ministar Schallenberg se osvrnuo i na inicijativu „mini Šengen“. Rekao je da se svaka regionalna inicijativa, koja bi povezala zemlje zapadnog Balkana, u Austriji smatra pozitivnom.

Također, istaknuo je da svi moraju preispitati svaki korak, kako bi vidjeli da li nova inicijativa znači sinergiju ili možda neke podjele unutar regije, jer su zemlje trenutno u različitim fazama integracija u EU - saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo