0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

26.09.2020 / 10:18 BiH - Melika Mahmutbegović

Nedopustiva diskriminacija bosanskog jezika u RS

Nedopustiva diskriminacija bosanskog jezika u RS

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović uputila je poruku javnosti povodom 26. septembra, Evropskog dana jezika. 

U saopćenju se navodi da je Evropski dan jezika proglasilo Vijeće Evrope, koje predstavlja 800 miliona Evropljana iz 47 zemalja. Dan jezika prvi put je održan 2001. godine u Evropskoj godini jezika, i od tada se obilježava svake godine. Ovaj dan je prilika za podizanje svijesti o širokom spektru jezika u Evropi, promicanje kulturne i jezične raznolikosti, poticanje ljudi svih uzrasta na učenje jezika.

Potpredsjednica FBiH naglašava značaj neotuđivog prava svakog čovjeka, a to je upravo pravo na upotrebu jezika kojeg svaki pojedinac smatra svojim materinjim.

- Ovo je od posebne važnosti za Bosnu i Hercegovinu, gdje se već stoljećima živi multikulturalizam i vjerski pluralizam ali, istovremeno, i osjećanje povezanosti sa našom zajedničkom domovinom u kojoj mora biti mjesta za sve naše vrijednosti. Povodom Evropskog dana jezika u našim mislima su učenici i njihovi roditelji iz bosanskohercegovačkog entiteta RS, koji su već godinama diskriminirani upravo po osnovu svog materinjeg, bosanskog jezika - istaknula je.  

Potpredsjednica Mahmutbegović navodi da se s nevjericom i dalje prate vijesti o tome kako se djeci u mjestu Liplje kod Zvornika i drugim gradovima u tom dijelu države Bosne i Hercegovine zabranjuje nazivanje jezika njegovim historijskim imenom, te da se iz neobjašnjivih razloga koriste druge vrste jezičke nominacije poput "jezika bošnjačkog naroda" i sličnih naziva koje historija ove zemlje, praksa i nauka ne poznaju. 

- I to, paradoksalno, u zemlji u kojoj se, prema popisu iz 2013. godine, skoro 53 posto građana ove zemlje, dakle, više nego je pojedinačno pripadnika bilo koje etničke skupine u Bosni i Hercegovini, uključujući i Bošnjake, izjasnilo da govori upravo njihov - bosanski jezik! - podvukla je ona.

Smatra da je nedopustivo da u 21. stoljeću djeca moraju bojkotirati nastavu da bi zaštitila svoje osnovno ljudsko pravo na svoj maternji jezik. Ta praksa je nedopustiva i mora biti dokinuta.

Mahmutbegović apelira na visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka da se odazove apelima roditelja iz mjesta Liplje, u ime Evrope i međunarodne zajednice koju predstavlja.  

Navodi da je jednako tako, nedopustiva diskriminacija srpskog jezika u pojedinim  dijelovima Federacije BiH. 

Mahmutbegović podsjeća da je iz istih razloga, kao i u slučaju bošnjačke djece u bh. entitetu RS, još 2015. godine pokrenula inicijativu za izmjene ustava Posavskog, Zapadnohercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, a u vezi s ocjenom ustavnosti po pitanjima - Srba kao konstitutivnog naroda, bosanskog i srpskog jezika, te ćiriličnog pisma", navodu se saopćenju. 

- Apeliram na sve predstavnike vlasti u BiH, na svim razinama, da u duhu evropskih vrijednosti, ali i najljepših bosanskih tradicija, promičemo kulturne i jezične raznolikosti, međusobno upoznavanje i povezivanje. Jezik je osnovni komunikacijski alat ljudske komunikacije, i on mora služiti isključivo za povezivanje, a nikako razdvajanje ljudi. Duboko vjerujem da samo tako možemo graditi bolju, ljepšu i sretniju Bosnu i Hercegovinu, državu svih nas Bosanaca i Hercegovaca - navodi  se u saopćenju iz kabineta Melike Mahmutbegović.



(Vijesti.ba )

Izdvajamo