-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

28.09.2020 / 10:49 Svijet - Nagorno-Karabah

I jutros armenske i azerbejdžanske snage razmjenjuju vatru

I jutros armenske i azerbejdžanske snage razmjenjuju vatru
Foto: Arhiv

Armenske i azerbejdžanske snage razmijenile su žestoku vatru drugi dan u ponedjeljak ujutro, pri čemu se obje strane međusobno optužuju za korištenje teške artiljerije.

Izbijanje borbi oko teritorija Nagorno-Karabaha, koji se nalazi unutar Azerbejdžana, ali kojim upravljaju etnički Armenci, najžešće je od 2016. godine.

Odcijepljeni teritorij izvijestio je da je ubijeno još 15 njegovih vojnika te da je vratio dio teritorija nad kojim je u nedjelju izgubio kontrolu, a Azerbajdžan je koristio tešku artiljeriju za granatiranje područja, prenosi Reuters.

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane saopćilo je da su armenske snage granatirale grad Terter.

Nagorno-Karabah je objavio da je u nedjelju 16 njegovih vojnika ubijeno i više od 100 ranjeno nakon što je Azerbajdžan započeo zračni i artiljerijski napad.


SAD najoštrije osuđuje eskalaciju nasilja u Nagorno-Karabahu

Sjedinjene Države su izrazile zabrinutost izvještajima o velikoj vojnoj akciji u zoni sukoba Nagorno-Karabah koja je rezultirala i civilnim žrtvama. Izražavamo saučešće porodicama ubijenih i povrijeđenih, izjavila je glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus.

Sjedinjene Države najoštrije osuđuju ovu eskalaciju nasilja. Zamjenik američkog državnog sekretara Stephen Biegun pozvao je ministra vanjskih poslova Azerbejdžana Jeyhun Bayramova i ministra vanjskih poslova Armenije Zohraba Mnatsakanyana da pozovu obje strane da odmah prekinu napade, te da uspostave komunikaciju kako bi izbjegli daljnju eskalaciju i izbjegli retoriku i druge akcije koje u ovom slučaju dodatno podižu tenzije i pogoršavaju situaciju.

Sjedinjene Države vjeruju da bi sudjelovanje vanjskih strana u eskalirajućem nasilju bilo beskorisno i samo pogoršalo regionalne tenzije. Pozivamo strane da rade s supredsjedateljem skupine Minsk, kako bi se što prije vratili pregovorima. Kao supredsjedatelj OSCE-ove grupe iz Minska, Sjedinjene Države ostaju posvećene pomaganju stranama u postizanju mirnog i održivog rješenja sukoba, saopćio je State Department.


Rusija pozvala sve strane na suzdržanost u sukobu Armenije i Azerbejdžana

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u ponedjeljak sve strane da pokažu suzdržanost u jeku sukoba između Azerbejdžana i Armenije zbog odcjepljene regije Nagorno-Karabah, izvijestila je novinska agencija Interfax.

Armenske i azerbejdžanske snage razmijenile su u ponedjeljak ujutro vatru drugi dan zaredom, pri čemu su se obje strane međusobno optuživale za upotrebu teške artiljerije, javio je Reuters.

Armenija i Azerbejdžan na korak su od rata, poslije eskalacije sukoba u azerbejdžanskoj oblasti Nagorno-Karabah, s većinski armenskim stanovništvom, prenose mediji.

Sedamnaest armenskih separističkih boraca ubijeno je, a više od 100 ranjeno u borbama, rekao je predsjednik nepriznatog Nagorno-Karabaha Araik Harutyunyan, ocjenjujući da su njegove snage "izgubile pozicije".

Obje strane su zabilježile civilne žrtve.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo