14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

28.09.2020 / 11:32 Svijet - Rijad

Virtuelni samit G20 u novembru, predsjedava Saudijska Arabija

Virtuelni samit G20 u novembru, predsjedava Saudijska Arabija
Foto: FENA

Samit čelnika G20 održat će se 21. i 22. novembra, saopćila je Saudijska Arabija u ponedjeljak, dok je pandemija COVID-19 osujetila nade Rijada da bude domaćin skupa u Kraljevini kako bi ojačala svoj međunarodni ugled.

Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte i vodeći američki saveznik, preuzela je predsjedništvo nad G20 u vrijeme žestokih globalnih kritika zbog ljudskih prava nakon ubistva novinara Jamala Khashoggija 2018. i rata u Jemenu.

Rijad je pokušao skrenuti pažnju na reforme koje je pokrenuo de facto vladar, prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, kako bi otvorio kraljevinu i diverzificirao svoju ekonomiju.

Kralj Salman, koji je imao operaciju u julu, predsjedavat će virtuelnim samitom u novembru, navodi se u saopćenju iz saudijskog ureda za odnose s javnošću samita G20, prenio je Reuters.

Saudijski čelnici pozdravili su predsjedavanje Kraljevine nad G20 kao dokaz njihove vodeće uloge u globalnoj ekonomiji, ali većina sastanaka održana je online zbog novog koronavirusa.

Samit će se fokusirati na "zaštitu života i obnavljanje ekonomskog rasta, ublažavanje grešaka otkrivenih tokom pandemije i postavljanjem temelja za bolju budućnost", navodi se u saopćenju.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo