10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

28.09.2020 / 14:43 Politika - Večeras u Zagrebu

Plenković najavio teme razgovora sa Izetbegovićem i Čovićem

Plenković najavio teme razgovora sa Izetbegovićem i Čovićem
Andrej Plenković / Vijesti.ba
Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković rekao je kako se večerašnjom posjetom Zagrebu lidera SDA i HDZ-a Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića nastavlja dijalog o budućnosti Bosne i Hercegovine i položaju Hrvata.

"Mi imamo kontinuirani dijalog sa predstavnicima BiH i već duže vremena planiramo susret sa Izetbegovićem. Mislimo da je važno da otvaramo komunikaciju sa svim narodima u BiH. Izetbegović je veoma uticajan u BiH, i osobito kao čelnik SDA i i dopredsjedavajući Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine", kazao je Plenković.

"Današnjim posjetom nastavljamo dijalog i o budućnosti BiH, položaju Hrvata, određenim zakonskim rješenjima, ravnopravnosti - a tu mislim na Izborni zakon koji ovakav kakav jeste dovodi do dezavuiranja duha i slova Dejtonskog pariškog mirovnog sporazuma. Pozicija je naša jasna - nije dobro da dolazi do situacija u kojoj Hrvati kao konstituivni narod zbog malobrojnosti dolazi u situaciju da nemaju svoje legitimne predstavnike u najvišim institucijama vlasti u BiH", poručio je predsjednik Vlade Hrvatske.

Na pitanje novinara da li je večerašnji susret s liderima SDA i HDZ ustvari nastavak susreta koji je nedavno imao sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, Plenković je ponovio kako razgovaraju sa svim predstavnicima u BiH.

"To je nama bliska susjedna, prijateljska zemlja i ako postoji tema oko koje smo svi zainteresirani da se ostvari napredak, onda je to BiH", istakao je Plenković.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo