9°C
Mostar 10°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

28.09.2020 / 17:36 Tenis - "Open RTC Barcelona 1899 - Sarajevo 2020"

Emina Lagarija i Adnan Vojvodić juniorski prvaci BiH u tenisu

Emina Lagarija i Adnan Vojvodić juniorski prvaci BiH u tenisu
Foto: FENA
Na teniskom turniru "Open RTC Barcelona 1899 - Sarajevo 2020", za juniorke i juniore do 16 godina koji je okončan danas u konkurenciji juniorki titulu prvakinje Bosne i Hercegovine osvojila je Emina Lagarija članica Teniskog kluba "Tenis head Akademija" iz Sarajeva.

Ona je u finalu pobijedila Eminu Čabro, članicu Teniskog kluba "AS"  iz Zenice, rezultatom 2:0, po setovima 6:1; 6:2, dok su treće i četvrto mjesto podijelile Ela Čiča i Adna Hrnjić.

U konkurenciji juniora, prvo mjesto i titulu prvaka Bosne i Hercegovine osvojio je Adnan Vojvodić član Teniskog kluba "AS" iz Zenice. On je u finalu savladao Adriana Mateja Gračanina iz Teniskog kluba "Iskra Teen" Sarajevo rezultatom 2:0, po setovima 6:0; 7:5.

Treće i četvrto mjesto u konkurenciji juniora podijelili su Afan Neković i Bakir Škrijelj.

Pobjednicima su pehare, medalje i prigodne poklone uime organizatora turnira uručili Haris Kafedžić, predsjednik Teniskog kluba "Tenis Pro 1996" i direktorica turnira Zehra Obarčanin.

"Open RTC Barcelona 1899 - Sarajevo 2020" je sportska manifestacija međunarodnog karaktera nastala 1996. godine kao plod sportske saradnje Teniskog kluba "Tenis Pro 1996" i Kraljevskog Teniskog kluba "RCT Barcelona 1899" i jedina je sportska manifestacija ove vrste u Bosni i Hercegovini.

Turnir već 20 godina ima međunarodni karakter i dio je zvaničnog kalendara Tennis Europe od 2000 godine, a od 2018. godine rangiran je kao turnir Prve kategorije čime je postao jedini turnir te kategorije u Bosni i Hercegovini, ali i regionu i jedan je od 12 turnira najjače kategorije u Evropi.

Ovogodišnji turnir održao se kao Prvenstvo Bosne i Hercegovine za juniorke i juniore do 16 godina, Prve kategorije iz kalendara Tenis Saveza Bosne i Hercegovini i ujedno Memorijal turnir Juan Maria Tintore kao pomen na ove godine preminulog počasnog predsjednika RCT Barcelona 1899 i počasnog građanina Grada Sarajevo Juana Maria Tintorea.

U okviru turnira planirano je da se odigra egzibicioni meč DAVIS CUP reprezentativaca Mirze Bašića, Damira Džumhura, Nermana Fatića i Tomislava Brkića, kao  i "Kid's Day" kao pomen na Juan Maria Tintorea koji je nesebično pomagao razvoj bh. tenisera, a termin održavanja će biti naknadno objavljen.

Turnir su podržali Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo, saopćeno je iz Teniskog kluba "Tenis PRO 1996".


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo