6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

28.09.2020 / 17:48 Politika - Usvojen zaključak

SKS: Zabrana zapošljavanja u kantonalne institucije

SKS: Zabrana zapošljavanja u kantonalne institucije
Foto: Arhiv
Skupština Kantona Sarajevo usvojila je danas zaključak zastupnice Naroda i Pravde Danijele Kristić kojim se zabranjuje Vladi KS i resornim ministarstvima da daje saglasnost za prijem u radni odnos uposlenika na određeno i neodređeno vrijeme, ...

... za zaključavanje ugovora o djelu i ugovore o privremenim i povremenim poslovima u organima uprave KS, zavodima, direkcijama, agencijama, upravnim organizacijama, pravnim subjektima i ostalim, na period od 90 dana.

Istaknula je da se njime izuzimaju odgojno-obrazovne ustanove, zdravstveni radnici, pripadnici policijskih struktura te subjekti koji su već dobili saglasnost Vlade za prijem, ali i da se odmah, bez odlaganja ponište javni konkursi koji su u toku.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik (SDA) prvobitno nije želio staviti taj zaključak na glasanje uz obrazloženje da je potrebno da ga razmatra nadležna skupštinska komisija.

No, kada je na kraju zaključak ipak stavljen na glasanje najavio je da će Klub SDA pokrenuti apelaciju Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti tog s 19 glasova usvojenog zaključka.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo