6°C
Mostar 12°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 3°C

28.09.2020 / 19:37 Politika - Banski dvori

Počeo sastanak Izetbegovića i Čovića sa Plenkovićem

Počeo sastanak Izetbegovića i Čovića sa Plenkovićem
Foto: Agencije - Vijesti.ba

U Zagrebu je počeo sastanak premijera Hrvatske Andreja Plenkovića sa predsjednicima SDA i HDZ-a BiH, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Razgovorima prisustvuju i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, te ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

Iz SDA je ranije saopćeno da će se tokom sastanka i radne večere razgovarati o otvorenim pitanjima između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, regionalnim odnosima, odnosima SDA i HDZ, kao i o ukupnim odnosima Bošnjaka i Hrvata.

- Očekuje se da u otvorenom razgovoru obostrano bude nanovo prepoznata i potvrđena izuzetna strateška važnost dobrih odnosa između dviju država, kao i odnosa bošnjačkog i hrvatskog naroda u cjelini, saopćeno je iz SDA.

Plenlović je rekao kako se večerašnjom posjetom Zagrebu lidera SDA i HDZ-a nastavlja dijalog o budućnosti Bosne i Hercegovine i položaju Hrvata.

"Mi imamo kontinuirani dijalog sa predstavnicima BiH i već duže vremena planiramo susret sa Izetbegovićem. Mislimo da je važno da otvaramo komunikaciju sa svim narodima u BiH. Izetbegović je veoma uticajan u BiH, i osobito kao čelnik SDA i i dopredsjedavajući Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine", kazao je Plenković.

"Današnjim posjetom nastavljamo dijalog i o budućnosti BiH, položaju Hrvata, određenim zakonskim rješenjima, ravnopravnosti - a tu mislim na Izborni zakon koji ovakav kakav jeste dovodi do dezavuiranja duha i slova Dejtonskog pariškog mirovnog sporazuma. Pozicija je naša jasna - nije dobro da dolazi do situacija u kojoj Hrvati kao konstituivni narod zbog malobrojnosti dolazi u situaciju da nemaju svoje legitimne predstavnike u najvišim institucijama vlasti u BiH", poručio je predsjednik Vlade Hrvatske.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo