5°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 8°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

28.09.2020 / 20:42 Svijet - Posjeta Grčkoj

Pompeo pozvao Grčku i Tursku na pregovore

Pompeo pozvao Grčku i Tursku na pregovore
Foto: EPA - Vijesti.ba

SAD je danas pozvao Grčku i Tursku da pronađu dobra rješenja za višesedmične napetosti u istočnom Sredozemlju jer su te dvije zemlje odlučile nastaviti pregovore.

"Nadamo se početku pripreme za pregovore koji će omogućiti da se postignu rezultati koje će obje zemlje ocijeniti više nego prihvatljivima", rekao je danas američki državni sekretar Mike Pompeo u prigodi dvodnevnog posjeta Grčkoj.

"Nije samo riječ o pregovorima nego i o pronalaženju pravih rješenja", dodao je u razgovoru s grčkom novinskom agencijom ANA-om.

Mike Pompeo je danas u Solunu, na sjeveru Grčke, počeo razgovore o smirivanju napetosti u istočnom Sredozemlju, gdje se dvije susjedne zemlje, članice NATO-a, spore oko nalazišta bogatih naftom i plinom.

Spor se mora riješiti "mirnim putem u skladu s međunarodnim pravom", rekli su Pompeo i njegov grčki kolega Nikos Dendias nakon sastanka u Solunu.

SAD izražava zadovoljstvo zbog toga što je Grčka "spremna na suradnju sa zemljama u regiji radi postizanja dogovora o pomorskom razgraničenju", navodi se u zajedničkom priopćenju.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis pozvao je u petak u UN-u turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da pruži priliku diplomatiji u trenutku kada se čini da su se dvije zemlje odlučile za smirivanje napetosti i za nastavak dijaloga.

Mike Pompeo treba u utorak doputovati na Kretu, gdje će razgovarati s Kyriakosom Mitsotakisom i posjetiti NATO-ovu pomorsku bazu u zaljevu Sudi.

Grčki premijer, koji američkog državnog sekretara treba primiti u svom porodičnom domu, želi uspostaviti čvršću vojnu saradnju s SAD-om.

Pompeo je u oktobru 2019. godine u Atini potpisao ugovor o vojnoj suradnji koji američkoj vojsci omogućuje veće korištenje grčkih vojnih baza.

Američki državni sekretar je u svom razgovoru za ANA-u govorio o "stvarnoj geostrateškoj važnosti" grčkog sjevera, ali i o energetskoj nezavisnosti. "Politika predsjednika Trumpa je povećati kapacitet čitave Evrope u diverzificiranim energetskim izvorima kako ne bi bila zavisna o Rusiji", rekao je.

Posjeta Solunu je ujedno poruka upućena Balkanu da SAD želi ulagati u regiju. Pompeo je pozvao Grčku da bude "glavni partner SAD-a i Evrope" na Balkanu.

U Solunu je potpisao bilateralni ugovor na polju znanosti i energetike te sudjelovao na sastanku poduzetnika energetskog sektora, nakon čega je otputovao na Kretu.

Mike Pompeo će u srijedu i u četvrtak boraviti u Rimu, gdje će se s italijanskim dužnosnicima razgovarati o naporima koje administracija Donalda Trumpa ulaže kako bi svoje europske saveznike odvratila od nabavke kineske opreme Huaweija u razvoju svoje superbrze mobilne mreže 5G.

U prilikama kinesko-američkog trgovinskog rata, koji bi mogao prerasti u novi hladni rat, američki predsjednik upozorava na prijetnju sigurnosti, optužujući kinesku grupaciju da je oruđe špijunaže u korist Pekinga.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo