3°C
Mostar 7°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

28.09.2020 / 23:36 Svijet - Ursula von der Leyen

Dogovor EU i Britanije o Brexitu i dalje je moguć

Dogovor EU i Britanije o Brexitu i dalje je moguć
Foto: EPA - Vijesti.ba

"Dogovor Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva o Brexitu i dalje je moguć, unatoč veoma udaljenim stajalištima uoči presudnog kruga pregovora ovoe sedmice", rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

"Želimo dogovor i još sam sigurna da je on moguć", rekla je u Lisabonu, nakon razgovora s portugalskim premijerom Antoniom Costom.

"Pozivam na odgovornost (...) jer su nađe privrede, s obje strane La Manchea, teško stradala u pandemiji i moramo učiniti sve kako bismo postigli razuman dogovor", istaknula je Von der Leyen.

Britanci su u ponedjeljak ponovili da žele izmijeniti uslove ugovora o izlasku iz EU po cijenu da ugroze pregovore s Evropljanima o budućim trgovinskim vezama koji se trebaju održati u Bruxellesu.

"Stajalište Ujedinjenog Kraljevstva je veoma daleko od onoga što EU može prihvatiti", rekao je potpredsjednik EK Maroš Šefčovič nakon sastanka s britanskim državnim ministrom Michaelom Goveom u belgijskom glavnom gradu.

"Obojica smo otvoreno rekli da smo još međusobno udaljeni. No isto tako smo bili jasni u vezi s činjenicom da želimo prevladati tu udaljenost", uzvratio je Gove putem britanske televizije.

Glavna tema njihovih razgovora je veoma sporan nacrt zakona o kojemu upravo raspravlja britanski parlament i koji dovodi u pitanje neke obveze UK-a u ugovoru koji uređuje njegov izlazak iz EU 31. januara.

Tekst preispituje neke odredbe o britanskoj pokrajini Sjevernoj Irskoj predviđene kako bi se spriječila ponovna uspostava granice s Republikom Irskom, koje su ocijenjene presudnima za očuvanje mira na ostrvu.

Bijesni zbog takvog zaokreta koji, priznaju same britanske vlasti, krši međunarodno pravo, Evropljani su Londonu dali rok do kraja mjeseca, dakle do srijede, kako bi povukao svoj nacrt, u protivnom će se obratiti sudu.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo