6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

29.09.2020 / 10:23 Obrazovanje - Sat sedmično

U KS od 5. oktobra predškolska nastava, rad u grupama

U KS od 5. oktobra predškolska nastava, rad u grupama
Foto: Facebook/Djeca Sarajeva

Obavezni program za djecu u godini pred polazak u školu u školskoj 2020/2021. godini trebalo bi da počne 5. oktobra u 32 osnovne škole Kantona Sarajeva i 25 vrtića JU 'Djeca Sarajeva', a u skladu sa epidemiološkom situacijom bit će realiziran po jedan sat sedmično.

Pedagogica JU Djeca Sarajeva za Obavezni program Merjem Vehabović-Berber kazala je za Fenu da će dotad, u skladu sa odlukom Ministarstva obrazovanja KS, biti održani sastanci roditelja i odgajatelja radi informiranja o organizaciji i načinu realizacije Obaveznog programa, kao i epidemiološkim mjerama koje se moraju poštivati.

- Na tim roditeljskim sastancima moguće je i upisati djecu, ako nisu upisana u jednom od dva upisna roka - naglasila je.

Dodaje da se taj program odnosi na djecu koja do 1. septembra navrše pet godina života, a dosad je upisano oko 2.300 djece (oko hiljadu u vrtiće i 1.300 u osnovne škole).

U skladu sa epidemiološkom situacijom, rad sa djecom bit će organiziran u grupama, od po 15 djece. Za polusatne pauze prostorije će biti prozračene i dezinficirane, prije rada sa narednom grupom.

Obavezni program za djecu u godini pred polazak u školu u školskoj 2020/2021. godini realizira se u 32 osnovne škole Kantona Sarajeva i 25 vrtića JU 'Djeca Sarajeva'.

Predškolsko/Obavezni program u normalnim okolnostima odvija se jednom sedmično dva sata (četiri aktivnosti po pola sata) u periodu od 1. septembra do 31. maja, ukupan fond sati je 150. Do izmjena je došlo zbog epidemiološke situacije, izazvane pandemijom virusa korona.

- U trenutnim okolnostima realizuje se sa smanjenim kapacitetima, na 50 posto. Jednom sedmično po jedan sat (koji se računa kao dvije aktivnosti, po pola sata) do daljnjeg, nadamo se 31.05.2021. - kazala je.

Vehabović-Berber naglašava da djeca vrtićke dobi mnogo vole pravila i strukturu. Tako su prihvatili i pravila koja se tiču pandemije virusa korona, baš kao i sva druga vrtićka pravila.  

- Već imaju saznanja o važnosti zaštite zdravlja, održavanju lične higijene. Stjeću to u obitelji, a nastoji se to održavati i u vrtiću. Postoje pravila koja smo kreirali odnosno prilagodili njihovom uzrastu. Odgajatelji sa njima i razgovaraju, spram njihovoj dobi, o virusu, opasnostima oko nas ali i načinima na koje se možemo štititi - naglasila je.  

JU Djeca Sarajeva ima 34 vrtića, a poštuju se epidemiološke mjere Zavoda za javno zdravstvo KS i Kriznog štaba.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo