16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

29.09.2020 / 10:40 KORONAVIRUS - Sergei Sobyanin

Moskva produžava školski odmor zbog koronavirusa

Moskva produžava školski odmor zbog koronavirusa
Foto: Ilustracija - Vijetsi.ba

Gradonačelnik Moskve Sergei Sobyanin izjavio je u utorak da će ruska prijestolnica produžiti školski odmor za još dvije sedmice u oktobru u sklopu mjera za suzbijanje koronavirusa.

Potez slijedi preporuku Sobyanina iz prošle sedmice da svi koji imaju hronične zdravstvene probleme ili oni stariji od 65 godina ostanu kod kuće.

Sobyanin je danas pozvao roditelje da osiguraju da njihova djeca ostanu kod kuće  tokom prve dvije sedmice oktobra, od 5. do 18. oktobra, za koliko je produžen školski raspust.

"Danas je značajan dio oboljelih - koji su često bez simptoma - djeca. Kad se vrate kući, virus lako prenose odraslima i starijim članovima obitelji koji postaju puno bolesniji ", rekao  je Sobyanin na svojoj web stranici, prenosi Reuters.

Neimenovani izvori su Reutersu rekli prošle sedmice da je moskovskim bolnicama naloženo da oslobode stotine kreveta za pacijente s COVID-19 kao odgovor na nagli porast slučajeva oboljelih.

Kremlj je prošle sedmice rekao da ne planira nametati ozbiljna ograničenja zaključavanja uprkos sve većem broju novih slučajeva COVID-19.

S više od 1.159.000 slučajeva, Rusija ima četvrti najveći broj infekcija u svijetu.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo