8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

29.09.2020 / 13:34 KORONAVIRUS - Bild

Njemačka zbog korone planira ograničiti prodaju alkoholnih pića

Njemačka zbog korone planira ograničiti prodaju alkoholnih pića
Foto: Ilustracija
Prema izvješćima njemačkih medija, Berlin u borbi protiv pandemije namjerava suzbiti privatne zabave i ograničiti prodaju alkoholnih pića.

Podsjetimo, Merkel je nedavno upozorila da bi do Božića broj novih dnevnih slučajeva mogao porasti na 19.200. Očekuje se da će danas, nakon razgovora između državnih čelnika i kancelarke Angele Merkel, njemačke vlasti predložiti niz strožih mjera ograničenja.

Prema navodima novinske agencije DPA i medija Bild koji su dobili uvid u nacrt odredbe, savezna vlada ozbiljno razmatra mjeru koja bi ograničila privatne zabave na 25 ljudi, odnosno 50 u javnim prostorima.

U nacrtu se također spominje "zabrana prodaje alkohola u određenom periodu dana“ u restoranima i barovima u područjima s velikim brojem infekcija, piše DW.

Nacrt savezne vlade poziva i na strože mjere za praćenje kontakata i osiguravanje točnosti informacija. Tijekom posjeta barovima, restoranima i događanjima građani će možda ubuduće morati navesti svoje "točne i potpune osobne podatke i podatke o kontaktima" kako bi se lakše pratilo širenje zaraze u slučaju pojave žarišta.

Novi bi propisi trebali stupiti na snagu samo u gradovima i regijama s visokim postotkom zaraženih, odnosno gdje je zaraženo više od 50 na 100.000 stanovnika u razdoblju od sedam dana.

O novom nacrtu raspravljat će se danas popodne putem videokonferencije. Prema Bildu, premijer Falačkog Porajnja protivi se nametanju strožih mjera u privatnim prostorima, dok čelnik savezne države Donja Saska ne želi nikakva fiksna ograničenja u novoj odredbi.

Trenutno svaka od 16 njemačkih pokrajina postavlja vlastita ograničenja broja ljudi na privatnim zabavama i događajima na otvorenome.

Smatra se da su za porast broja zaraženih u Njemačkoj kriva vjenčanja, zabave i druga privatna okupljanja. U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, na vjenčanju koje se održalo u gradu Hamm zarazilo se preko 100 ljudi, uključujući 40 djece.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo