7°C
Mostar 14°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

30.09.2020 / 09:41 Svijet - Dogovor sedam stranaka

Gotovo 500 dana poslije izbora dogovoreno formiranje vlade u Belgiji

Gotovo 500 dana poslije izbora dogovoreno formiranje vlade u Belgiji

Sedam stranaka gotovo 500 dana nakon parlamentarnih izbora dogovorilo se jutros o formiranju vlade Belegije koja će se usredsrediti na suočavanje sa pandemijom korona virusa i njenim ekonomskim posljedicama

 Na posljednjim pregovorima liberala, socijalista, zelenih i kršćanskih demokrata iz sedam stranaka, koji su trajali skoro 24 sata dogovoren je zajednički budžet, ali je ostalo otvoreno pitanje ko će biti novi premijer ili premijerka.

"Velike političke prepreke su iza nas i sretan sam što smo uspjeli da napravimo program sa sedam partnera", rekao je demokršćanski predstavnik Servais Verherštraeten.

Liberale je na pregovorima predstavljao Aleksander De Krum, a socijaliste Pol Magnet.

Od izbora 26. maja prošle godine, Belgiju predvodi privremena vlada.

Osim jezičkih barijera koje su problem u belgijskoj politici, formiranje vlade je kočio i obostrani uspon desnice u Flandriji i ljevice u Valoniji na izborima.

Kako bi bila ispunjena mjera socijalnog distanciranja, belgijski parlament će u toku nedjelje zasjedati u prostorijama Evropskog parlamenta kada bi trebalo da odobri vladu.

Belgija nije imala potpuno funkcionalnu većinsku vladu od 18. decembra 2018, kada je tadašnji premijer Šarl Mišel podnio ostavku nakon što je najveća koaliciona stranka odustala od podrške programu Ujedinjenih nacija o međunarodnim migracijama.


(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo