0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

30.09.2020 / 13:39 Svijet - Odbijen izvještaj

EU kritikovao Poljsku i Mađarsku, zbog problema s vladavinom prava otežan pristup sredstvima

EU kritikovao Poljsku i Mađarsku, zbog problema s vladavinom prava otežan pristup sredstvima

Evropska komisija objavila je prvi izveštaj o neuspjesima članica na polju vladavine prava u kojem je kritikovala izmjene u pravosuđu koje su izvršile vlasti Poljske i Mađarske.

U izvještaju, koji je Reuters dobio na uvid i koji će biti objavljen tokom dana, navodi se da pomenute izmjene predstavljaju "veliki izvor kontroverze" i izazivaju "ozbiljnu zabrinutost".

Komisija se u izvještaju usredsredila i na izazove nezavisnosti medija i borbu protiv korupcije, uz napomenu da je pandemija kovid 19 poslužila kao "stresni test" demokratske elastičnosti 27 članica EU.

Izvještaj je pripremljen u vrijeme kada EU pokušava da poveže pristup finansijskim sredstvima bloka, uključujući fond u vrijednosti od 750 milijardi eura za oporavak od pandemije, sa poštovanjem vladavine prava.

"Poljske reforme pravosuđa su od 2015. godine veliki izvor kontroverze", ističe se u izvještaju i dodaje da Mađarska, takođe, spada među zemlje u kojima je smjer promjena doveo do povećane zabrinutosti zbog uticaja reformi na nezavisnost sudova.

Varšava i Budimpešta vode dugogodišnju borbu sa EU zbog podrivanja provjere demokratije i balansa stavljanjem sudova, medija, nevladinih organizacija i akademika pod veću kontrolu države.

"EU je stvorena kao protivotrov za autoritarne tendencije. U vladavini prava se ne radi o tome da li je neko desničar ili ljevičar, već da li je u pravu ili nije", izjavila je evropski komesar za pravosuđe Vera Jurova.

U izvještaju Komisije zbog nedostatka nezavisnosti pravosudnog sistema kritikovane su Bugarska, Rumunija, Hrvatska i Slovačka. Komisija je pomenula i skandale u vezi sa korupcijom u Bugarskoj, Slovačkoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj i Malti.


(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo